Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi, poleca fasolkę po bretońsku.
Składniki
- 40 dag fasoli "Jaś"
- 1/2 kg karkówki bez kości
- 1 litr wody
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżki kminku
- 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka majeranku
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie
Fasolę oraz mięso przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do fasoli. Ugotowane mięso wyjąć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać z powrotem do fasoli. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Warzywa dodać do fasoli. Gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodać do fasoli. Gotować 5 minut. Fasolę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.
Zobacz koniecznie!

Wideo