Szybkie risotto z sosem pomidorowym, kurczakiem i pieczarkami! Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Aleksandra Faiks.
Składniki
- większa szklanka ryżu (3 woreczki)
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 1,5 l bulionu
- 7-8 większych pomidorów (można zastąpić passatą pomidorową)
- 1 ząbek czosnku
- łyżka masła
- olej
Wykonanie
Na łyżce masła poddusić pomidory. Gdy będą miękkie przetrzeć je przez sito.
W garnku podsmażyć skrojoną cebulę z wyciśniętym czosnkiem, wsypać ryż (suchy!) i wymieszać. Wlewać po chochli bulionu, by ryż nasiąknął. Często mieszać.
W międzyczasie podsmażyć kurczaka i pieczarki.
Gdy wszystkie składniki będą gotowe, wsypujemy kurczaka i pieczarki do ryżu i zalać sosem z pomidorów.
Zobacz koniecznie!

Wideo