Tosty z grzybami zapiekane z serem i brokułem, w połączeniu z grzybowo-jajecznym dipem – zobaczcie przepis!
Składniki:
- 8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć też pieczarek)
- 6 różyczek brokuła
- 4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake)
- 4 plastry żółtego sera
- sól, pieprz
Składniki na dip:
- 4 jajka
- 4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby)
- łyżka oliwy
- łyżka majonezu
- natka pietruszki
- słodka papryka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy kroimy go w plasterki. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°.
W tym czasie przygotowujemy dip. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka. Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami. Na koniec dodajemy posiekane białka natkę pietruszki oraz pieprz. Miskujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.

Wideo