Sylwia Ładyga, autorka bloga Ostra na słodko, uczestniczka kulinarnego show Master Chef, na tłusty czwartek poleca oponki drożdżowe.
Składniki na ok. 15 sztuk
- 300 g mąki
- 125 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 50 g masła
- 2 łyżki rumu
- 40 g drożdży
- olej do smażenia
- polewa czekoladowa
Wykonanie
Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiać i zmieszać z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem, wyrobić ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki.
Wlać roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrobić aż dokładnie połączy się z ciastem, przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść.
Rozwałkować delikatnie na grubość 2 cm, szklanką wykroić krążki.
W każdym krążku wyciąć otwór (ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki).
Przykryć oponki ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Smażyć po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Przełożyć na papierowy ręcznik. Lekko ostudzone polać roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypać dodatkowo cukrem pudrem.
Zobacz koniecznie!
