https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2020. Oponki drożdżowe bez sera na tłusty czwartek [PRZEPIS]

mad
Przepis na oponki drożdżowe bez sera. W sam raz na tłusty czwartek.

Sylwia Ładyga, autorka bloga Ostra na słodko, uczestniczka kulinarnego show Master Chef, na tłusty czwartek poleca oponki drożdżowe.

Składniki na ok. 15 sztuk

  • 300 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 50 g masła
  • 2 łyżki rumu
  • 40 g drożdży
  • olej do smażenia
  • polewa czekoladowa

Wykonanie

Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawić w ciepłe miejsce.

Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiać i zmieszać z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem, wyrobić ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki.

Wlać roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrobić aż dokładnie połączy się z ciastem, przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść.
Rozwałkować delikatnie na grubość 2 cm, szklanką wykroić krążki.

W każdym krążku wyciąć otwór (ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki).
Przykryć oponki ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Smażyć po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Przełożyć na papierowy ręcznik. Lekko ostudzone polać roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypać dodatkowo cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska