https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2019. Wielkanocna babka czekoladowa z wiśniami kandyzowanymi [PRZEPIS]

Janina Czaja
Babka czekoladowa z wiśniami kandyzowanymi - przepis.

Pyszna baba wielkanocna - przepis. - Przepis na tę pyszną babę wielkanocną dostałam od mojej babci. Jest wyśmienita – mówi Janina Czaja z Krakowa.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 350 g  czekolady (gorzkiej, mlecznej)
  • 200 g masła 
  • 150 g cukru
  • 4 jajka 
  • 1/4 szklanki kakao
  • 200 g kandyzowanych wiśni
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 50 g masła 
  • 50  g cukru 
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

Wykonanie
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Czekoladę posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie nie przerywając ucierania dodawać  po jednym jajku. Stopniowo dokładać suche składniki, ucierać do połączenia. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wiśnie, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i piec około 50 minut w 170 stopniach. Przestudzić w formie przez 15 minut, a następnie przełożyć na paterę.
Z podanych składników  przygotować polewę. Przełożyć  je do niewielkiego garnka  i podgrzewać powoli, stale mieszając.
Przygotowaną polewą  polewać wystudzone ciasto  według uznania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Agnieszka
Moja zona wczoraj dostała ulgę na kota jak rozliczała podatek.
G
Gość1
Teraz jest nowa ulga na kota.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska