Sezon pasterski wystartował 23 kwietnia. Od tego czasu stada owiec wyszły na łąki, hale i polany. Bacowie zaś z juhasami otworzyli bacówki i zaczęli przygotowania do wyrobu serów.
Pierwsze, prawdziwe osypki już się pojawiły. Na razie dostępne są głównie na bacówkach – czyli bezpośrednio u producentów.
- Robimy już oscypki, bundz, bryndzę. Jest już sporo chętnych. Ludzie jak widzą dym na bacówce, zaglądają i pytają o oscypki. Widać, że są trochę zgłodniali po zimie – mówi Marian Barnaś, baca z Polany Szymoszkowej w Zakopanem.
W jego bacówce są już owędzone oscypki, jak i te białe – jeszcze przed wędzeniem.
Ceny słynnych góralskich serów nie podskoczyły w stosunku do ubiegłego roku. Bacowie chcą za nie od 45 do 50 zł za sztukę. Jak sami przyznają, drożej to byłaby już przesada, a i klient by nie kupił.
Na razie prawdziwe oscypki można nabyć głównie na bacówkach. Póki co stragany z serami oferują głównie mniejsze sery – tzw. gołki, zrobione głównie z mleka krowiego, czy koziego. Także i w przypadku tych serów ceny nie podskoczyły. Małe serki na straganach przy Krupówkach można kupić za 2 zł za sztukę, a gołki od 10-do 17 zł – w zależności od kształtu i mleka, z którego są zrobione.
Z kolei prawdziwe oscypki to sery wytworzono z mleka owczego i krowiego, którego może być maksymalnie 40 proc. Oscypek wytwarzany może być jedynie z regionach górskich w sezonie wypasu owiec, czyli od końca kwietnia do końca września.
Gminy na terenie których można produkować prawdziwe oscypki:
Województwo śląskie
- w powiecie cieszyńskim – Istebna,
- w powiecie żywieckim: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Jeleśnia, Koszarawa i Ujsoły,
Województwo małopolskie
- powiat nowotarski,
- powiat tatrzański,
- w powiecie suskim – gmina Zawoja i Bystra-Sidzina,
- w powiecie limanowskim – gmina Niedźwiedź, część gminy Kamienica oraz w gminie Mszana Dolna, Raba Niżna, Olszówka, Lubomierz, Łostówka i Łętowe,
- w powiecie nowosądeckim gminy: Piwniczna, Muszyna i Krynica-Zdrój.

- Na dnie Jeziora Czorsztyńskiego leży zatopiona wieś. Tak kiedyś wyglądało to miejsce
- "Bangladesz" na Siwej Polanie. Buda za budą, pamiątki, kiełbaski i lane piwo
- To był kiedyś legendarny budynek na Krupówkach. Dziś w budynku hula wiatr
- Tatry. Legendarny Mnich - marzenie turystów i taterników [NIESAMOWITE ZDJĘCIA]
- Jak wyglądało Zakopane 30 lat temu i jak wygląda teraz? Miasto bardzo się zmieniło
- Tatry. Remonty szlaków idą pełną parą. To ciężka ręczna robota [ZDJĘCIA]