Przepisem na łatwe ciasto drożdżowe bez zagniatania podzieliła się nasza czytelniczka Anna Cyganik Idęć, autorka bloga Mania Wypiekania.
Składniki na ciasto:
- 100 g drożdży
- 240 g cukru (kopiata szklanka)
- łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- szklanka oleju
- 3/4 szklanki mleka (ok. 180ml)
- 650 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę i owoce:
- 150 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 90 g miękkiego masła
- ok. 750 g owoców do posypania ciasta (mogą być mieszane) u mnie: jagody, agrest, morele i czereśnie
Wykonanie ciasta:
Do dużej miski lub garnka wsypujemy składniki w wymienionej w przepisie kolejności. Na początek kruszymy drożdże i zasypujemy cukrami (białym i waniliowym). Na to wlewamy rozbełtane jajka, olej i mleko. Przesiewamy na to mąkę i wrzucamy na górę szczyptę soli. Całość odstawiamy na minimum 3 godziny. Przykrywamy garnek/miskę ściereczką. Po ty czasie mieszamy całość łyżką i wykładamy na blaszkę. Na ciasto wysypujemy owoce i posypujemy je kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni.
Wykonanie kruszonki:
Mąkę, masło i cukier puder wyrobić palcami. Gdy składniki się połączą rozdrobnić większe bryły na mniejsze grudki. Kruszonkę włożyć do lodówki.
Zobacz koniecznie: Ciasto drożdżowe: tradycyjne i w nowej odsłonie. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
Zobacz też:Ciasto drożdżowe z masą kakaową jak u babci
Zobacz też:Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Zobacz też:Domowe paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem
Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników
Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!
Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 letnich, pysznych zup naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przepisy na przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie
FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!
