Ryżowy pudding czekoladowy z bitą śmietaną i owocami - przepis. W kilka chwil przyrządzimy dla siebie, dzieci lub domowników pyszną, czekoladową przekąskę.
Składniki:
- 200 g ryżu białego (np. Britta)
- 600 ml mleka migdałowego lub zwykłego
- 4-6 łyżek ksylitolu lub cukru
- sól
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie śmietany 30%
- drobne owoce
- świeża mięta
Wykonanie:
Ryż przepłukać na drobnym sicie pod bieżącą wodą i ugotować w mleku z ksylitolem/cukrem i szczyptą soli. Podczas gotowania mieszać co jakiś czas.
Kiedy ryż będzie miękki, dodać pokruszona czekoladę dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do ostudzenia
W międzyczasie ubić śmietanę z odrobiną cukru i przygotować naczynia.
Pudding podawać ze śmietaną i owocami.
Zobacz koniecznie!

Wideo