Domowy baton musli - przepis. Masz ochotę na słodką, zdrową przekąskę? Zobacz przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Skuty na zdrową przekąskę.
Składniki
- szklanka płatków owsianych
- szklanka siemienia lnianego
- szklanka słonecznika
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki posiekanej suszonej żurawiny
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki cukru
- 60 g masła
Wykonanie
Płatki owsiane, siemię lniane i słonecznik uprażyć na suchej patelni, ok. 6-7 minut. Zostawić do wystygnięcia. Przełożyć do większej miski, dodać rodzynki i żurawinę.
Miód, cukier i masło włożyć do garnka, gotować przez chwilę mieszając co trochę aż cukier się rozpuści, po czym gotować na małym ogniu przez następne 5 minut nie mieszając, aż zrobi się gęsty syrop. Powstałą masą zalać nasiona i owoce, dokładnie wymieszać.
Keksówkę o długości około 30 cm wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do niej masę, wyrównać wierzch i lekko docisnąć. Chłodzić aż masa zastygnie.
Potem wyjąć z formy i pokroić na batony. Pyszne!
Zobacz koniecznie!
