Gęś - przepis. 11 listopada obchodzić bedzimy nie tylko Święto Niepodległości, ale również dzień świętego Marcina. Tego dnia w wielu domach na obiad podawana jest gęsina, zgodnie ze staropolską tradycją. Zobaczcie przepis na nogę gęsią pieczoną w glazurze ze śliwek kalifornijskich.
Inne przepisy na gęś: Najlepsza gęsina na świętego Marcina. Przepisy na dania z gęsi Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki:
- 2 nogi gęsie
- 8 śliwek kalifornijskich
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 8 ząbków czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju do wysmarowania brytfanki lub plastry słoniny
Glazura:
- 100 g śliwek kalifornijskich
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
Tagliatelle z warzyw:
- 1 cukinia ok. 300 g
- 2 większe marchewki
- 2 łyżeczki oliwy

Wykonanie:
Nogi gęsie umyj, osusz, natrzyj dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą, obłóż tymiankiem, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut (im dłużej tym lepiej).
Glazura: Śliwki kalifornijskie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przełóż do blendera dodaj sok i skórkę z cytryny, listki tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, całość zmiksuj na jednolitą masę.
Puree przełóż do rondelka, gotuj ok. 10-12 minut, do uzyskania gęstej masy, na końcu dodaj łyżeczkę miodu. W wysmarowanej olejem lub wyłożonej słoniną brytfance ułóż gęsie nogi, piecz pod przykryciem 30 minut w temp.180 stopni, góra/dół. Po tym czasie zdejmij przykrycie, dodaj śliwki kalifornijskie i rozgniecione ząbki czosnku (w łupinie), piecz 30 minut, przy czym po 15 minutach nałóż pędzlem na gęsie nogi glazurę ze śliwek, zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Ilość glazury powinna być obfita. W ciągu kolejnych 15 minut obserwuj stopień spieczenia glazury.
Tagliatelle z warzyw: Obrane marchewki i cukinię umyj, ścinaj obieraczką do warzyw cienkie plastry. Marchewki możesz ściąć do końca, cukinię ścinaj do gniazd nasiennych, resztę odłóż. Na małym ogniu rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, wrzuć warzywa, lekko je podsmaż ok. 2-3 minut, zdejmij. Warzywa powinny być nadal lekko chrupiące, al dente.
Zobacz koniecznie: Najlepsza gęsina na świętego Marcina. Przepisy na dania z gęsi Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Zobacz też: Gęsina na Marcina. Pomysły na dania z gęsi Janusza Fica, szefa kuchni
Zobacz też: TOP 12 popularnych dań z całego świata, które przygotujesz w domu
Zobacz koniecznie: Zobacz TOP 12 pysznych i prostych dań z makaronem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz też: Pomysł na obiad: kotleciki z kurczakiem, cukinią i papryką
Znudziło Ci się mięso? Zobacz: TOP 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz też: Dania rozgrzewające: śniadania, zupy, dania główne i napoje
Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z jajkami w roli głównej
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem
Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
