Hummus, czyli pasta z cieciorki. Hummus to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalna na świecie potrawa kuchni bliskowschodniej. Ta pasta to niezbędny element meze, czyli zestawu małych dań rozpoczynających ucztę, ale także składnik wielu potraw . Hummus to pyszna kombinacja ciecierzycy, tahini, soku z cytryny, oliwy oraz innych dodatków, na które akurat mamy ochotę. W Polsce najczęściej podawana jest jako przystawka z warzywami lub w formie pasty na kanapkę. Niewiele osób w naszym kraju jednak wie, że idealnie komponuje się także z mięsem, na przykład jagnięciną.
Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Pauliny Nosek.
Składniki na domowy hummus
- szklanka suchej cieciorki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka kolendry
- 6 łyżek pasty tahini
- łyżka ziaren sezamu
- 4 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub oliwy)
- 1/3 szklanki wody z kostką lodu
- sok z 1/2 cytryny
- spora szczypta gruboziarnistej soli morskiej
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Wykonanie
Cieciorkę wsypać na sitko, przepłukać, wsypać do garnka i zalać dwiema szklankami wody. Dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej (dzięki temu szybciej zmięknie) i odstawić na noc. Następnego dnia odlać wodę, ponownie przepłukać cieciorkę, zalać dwiema szklankami wody i dodać resztę sody. Gotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić. Wrzucić do malaksera razem z pastą tahini, czosnkiem, gałką, solą oraz sokiem z cytryny. Miksować przez 3-4 minuty na w miarę gładki krem. Następnie dodać lodowatą wodę i miksować jeszcze przez chwilę. Przed podaniem polać olejem, posypać sezamem i kolendrą.
Zobacz koniecznie!
