Labneh, czyli ser z Bliskiego Wschodu
Labneh to serek jogurtowy typu arabskiego, lekko solony, przygotowywany według bliskowschodniej receptury. Doskonale nadaje się do kanapek i sałatek. Jego...
10 fascynujących faktów o francuskich serach
Francja znana jest nie tylko z pięknych zabytków, mody i zapierających dech w piersiach widoków, ale także ze znakomitej kuchni. A w niej prym wiodą sery. W...
Ciasto zza oceanu – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, warto go...
Jej wysokość pizza. Wszystko, co trzeba wiedzieć o tym włoskim przysmaku
Chrupiące ciasto, świeże zioła, lejący się ser i ten zapach! Czy znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Margherita, pepperoni, hawajska… już same nazwy wystarczą,...
Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś
Przepisy na zupy orientalne: ramen, miso i zupę pho.
Tak na świecie je się ziemniaki!
Zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową i jajkiem czy peruwiańskie krokiety papa rellena? Zobacz, jakie dania, których podstawą są ziemniaki przygotowuje...
Takich dań z ryb jeszcze nie jadłeś
Choć na co dzień najchętniej sięgamy po nie w klasycznym wydaniu, jak dorsz smażony w złocistej panierce czy pieczony łosoś, to ryby kryją w sobie...
Kukurydza na egzotyczną nutę – na poprawę zimowego nastroju
Tajskie curry z kurczakiem i kukurydzą, bao z kukurydzą w miso, brazylijskie kukurydziane ciasto z kokosem, warzywa stir fry z kukurydzą i makaronem chow mein i...
Sinangag, czyli danie z dalekich Filipin
Sinangag to śniadaniowy przysmak prosto z Filipin. Zobaczcie przepis!
Kanapki z różnych stron świata
Świat kocha kanapki! Bez względu na kontynent, kraj, region – ludzie na całej ziemi uwielbiają pieczywo z dodatkami, choć oczywiście charakter kanapek różni się...
Kawa z jajkiem lub grzybami? Tak się pija na świecie!
Karnawał to czas zabawy, szaleństwa, ale i eksperymentowania, również smakiem. Mowa o kawie - trunku znanym i cenionym ponad granicami, który w zależności od...
Komosa ryżowa i nasiona chia: z czym to się je?
Zapraszamy na kulinarną podróż, w której odkryjemy sekrety quinoi oraz nasion chia.
Francuskie naleśniki crêpes Suzette
Przepyszne, tradycyjne francuskie naleśniki w syropie pomarańczowym crêpes Suzette. Można serwować je solo lub z dodatkiem bitej śmietany czy też lodów....
Pizza hawajska? Dla Polaka to nie problem
Nie ma pizzy, która wzbudzałaby takie kontrowersje i tak dzieliła klientów pizzerii. Pizzę hawajską albo się kocha, albo się jej nienawidzi. Do dziś wielu...
Kulinarna podróż dookoła świata
Aby choć na chwilę zapomnieć o szarudze na zewnątrz – proponujemy kilka aromatycznych inspiracji z kulinarnych wakacyjnych podróży. Rozgrzeją, zapewnią świetne...
Wszystkie tajemnice sosu berneńskiego
Gęsty, kremowy i aromatyczny. Sos berneński, bo i nim mowa, podbił serca Szwedów i gości na co dzień we wszystkich domach. Powstaje na bazie jajek, octu winnego...
Sekretny świat rodzynek, czyli suszone winogrona pod lupą
Rodzynki to tajemnicze bakalie, nie wszyscy wiedzą, że powstają one z dobrze wysuszonych, w ciepłym tureckim słońcu winogron. Ich zbiory rozpoczynają się na...
Wybitne desery prosto ze słonecznej Italii
Włoska kuchnia podbiła świat. Obok pizzy i pasty prawie pod każdą szerokością geograficzną znajdziemy włoską kawę i pochodzące z Półwyspu Apenińskiego desery....
Fenomen bułki z dziurką, która podbija cały świat!
Choć większości z nas bajgle kojarzą się głównie z Nowym Jorkiem, ich rodowód wywodzi się prawdopodobnie z Polski. Wszystko za sprawą prężnie rozwijającej się...
Julia Child – kulinarna celebrytka z przeszłości
Bon Appetit! Każdy miłośnik kuchni francuskiej i Julii Child zna jej charakterystyczny okrzyk. Autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu...
Kurczak generała Tso
Macie ochotę na egzotyczne danie? Kurczak po azjatycku w ciemnym sosie sojowym z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i czosnku posmakuje każdemu!
Jackfruit – egzotyczny owoc w twojej kuchni
Osiąga nawet 30 kilogramów masy i mierzy 90 centymetrów. Jackfruit, bo o nim mowa, jest chętnie wykorzystywany przez wegan i wegetarian do przyrządzania...
Dodano wczoraj w kategorii Budownictwo przemysłowe
Dodano wczoraj w kategorii Winiarnia
Dodano 2 dni temu w kategorii Aplikacje mobilne
Dodano 2 dni temu w kategorii Adwokat