Małgorzata Cetera-Bulka, Prezes Zarządu krakowskiego Oddziału Polska Press, na świąteczny obiad poleca gęś.
Składniki
- gęś (ok. 4 kg)
- sól
- świeżo zmielony pieprz czarny lub kolorowy
- majeranek lub tymianek
- słoik musztardy
- 4-6 sztuk pomarańczy lub klementynek
- seler naciowy
- goździki
- 1-2 główki czosnku
- 3-4 marchewki
- 2-3 pietruszki
- seler
- 2 cebule
- łyżka masła
Wykonanie
Dzień wcześniej: dokładnie umyć rozmrożoną tuszkę i wytrzeć do sucha. Nadmiar tłuszczu wyciąć (można z niego przygotować smalec gęsi). Odciąć szyję i końcówki skrzydeł (te części można wykorzystać na bulion). Gęś natrzeć w środku i na zewnątrz solą, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i/lub majerankiem oraz musztardą (pasuje każdy rodzaj - od sarepskiej po miodową). Pozostawić gęś w lodówce na co najmniej 12-14 godzin.
Wypełnić wnętrze gęsi połówkami pomarańczy/klementynek (wcześniej nakłuć owoce goździkami - dodadzą fantastycznego aromatu), selerem naciowym i nieobranymi główkami jednego czosnku. Szpilkami kuchennymi spiąć otwór przy szyi oraz na brzuchu. Całość związać porządnie sznurkiem.
Obrać marchewkę, pietruszkę i seler i pokroić na większe (ok. 4 cm) kawałki, cebule i główkę czosnku przeciąć na pół. Tak przygotowane warzywa wysypać równomiernie na brytfannę (dzięki temu gęś nie będzie przywierała do blachy podczas pieczenia, a sos z pieczonej gęsi nabierze intensywnego i pełnego aromatu). Na warzywach ułożyć gęś piersią do góry. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Posmarować gęś roztopionym masłem, do brytfanki wlać 2-3 szklanki wody. Całość wstawić do piekarnika. Piec ok. 3,5-4 godziny. Co godzinę obracać gęś (w ostatniej fazie pieczenia powinna znowu być piersią do góry). Co 20-30 minut polewać gęś sosem, który wytworzy się w brytfance. W drugiej godzinie pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 150-160 st.
Smacznego!
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:Świąteczne, proste ciastka z jabłkami
Źródło: Agencja TVN