Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczona gęś z pomarańczami lub mandarynkami [PRZEPIS]

Redakcja
Przepis na pieczoną gęś z pomarańczami lub mandarynkami.

Małgorzata Cetera-Bulka, Prezes Zarządu krakowskiego Oddziału Polska Press, na świąteczny obiad poleca gęś.
Składniki

  • gęś (ok. 4 kg)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz czarny lub kolorowy
  • majeranek lub tymianek
  • słoik musztardy
  • 4-6 sztuk pomarańczy lub klementynek
  • seler naciowy
  • goździki
  • 1-2 główki czosnku
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • seler
  • 2 cebule
  • łyżka masła

Wykonanie
Dzień wcześniej: dokładnie umyć rozmrożoną tuszkę i wytrzeć do sucha. Nadmiar tłuszczu wyciąć (można z niego przygotować smalec gęsi). Odciąć szyję i końcówki skrzydeł (te części można wykorzystać na bulion). Gęś natrzeć w środku i na zewnątrz solą, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i/lub majerankiem oraz musztardą (pasuje każdy rodzaj - od sarepskiej po miodową). Pozostawić gęś w lodówce na co najmniej 12-14 godzin.

Wypełnić wnętrze gęsi połówkami pomarańczy/klementynek (wcześniej nakłuć owoce goździkami - dodadzą fantastycznego aromatu), selerem naciowym i nieobranymi główkami jednego czosnku. Szpilkami kuchennymi spiąć otwór przy szyi oraz na brzuchu. Całość związać porządnie sznurkiem.

Obrać marchewkę, pietruszkę i seler i pokroić na większe (ok. 4 cm) kawałki, cebule i główkę czosnku przeciąć na pół. Tak przygotowane warzywa wysypać równomiernie na brytfannę (dzięki temu gęś nie będzie przywierała do blachy podczas pieczenia, a sos z pieczonej gęsi nabierze intensywnego i pełnego aromatu). Na warzywach ułożyć gęś piersią do góry. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Posmarować gęś roztopionym masłem, do brytfanki wlać 2-3 szklanki wody. Całość wstawić do piekarnika. Piec ok. 3,5-4 godziny. Co godzinę obracać gęś (w ostatniej fazie pieczenia powinna znowu być piersią do góry). Co 20-30 minut polewać gęś sosem, który wytworzy się w brytfance. W drugiej godzinie pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 150-160 st.

Smacznego!

Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska