Pomysł na obiad: calzone. Nie macie pomysłu na oryginalny obiad? Zróbcie calzone! Ogromny pieróg, faszerowany kurczakiem nie tylko obłednie smakuje, ale i efektownie wygląda. Przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Skuty.
Składniki na ciasto
- 50 dag mąki
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- 5 dag drożdży
- woda
Składniki na farsz
- pojedyncza pierś z kurczaka
- zagęszczony sok pomidorowy
- 1 cebula
- brokuł
- zioła prowansalskie
- pomidor
- 3 ogórki kiszone
- biała mozarella
- kukurydza
Składniki na sos czosnkowy
- mały jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- żółtko do posmarowania wierzchu pierogów
Wykonanie
Ciasto:
Mąkę połączyć z solą i oliwą. Drożdże rozpuścić w 300 ml letniej wody i odstawić na 10 min. Po tym czasie dodać do mąki. Wyrobić ciasto, po czym odstawić aż wyrośnie. Wyrośnięte podzielić na 3 części, rozwałkować i ułożyć na papierze do pieczenia.
Farsz:
Pierś pokroić w kawałki i usmażyć. Cebulę pokroić w piórka, pomidora w plastry, brokuł podzielić na różyczki i krótko gotować, ogórki pokroić w plasterki.
Na połowie każdego rozwałkowanego ciasta rozsmarować sok pomidorowy, posypać ziołami i układać resztę składników. Złożyć jak pieroga, dokładnie zlepić rogi, posmarować żółtkiem. Piec ok. 20-25 min w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Podawać z sosem czosnkowym.
Surowe ciasto można zamrażać. W przypadku pieczenia pierogów na dwóch poziomach na raz, w połowie czasu trzeba zamienić je miejscami, aby się zezłociły.
Jeśli rozłożymy składniki na całym placku, otrzymamy pizzę.
Polecamy! Przepisy na nietypowe pierogi:
