https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Pieróg faszerowany (calzone) z kurczakiem i sosem czosnkowym

mad
Pieróg faszerowany (calzone) z kurczakiem i sosem czosnkowym.
Pieróg faszerowany (calzone) z kurczakiem i sosem czosnkowym. Fot. Katarzyna Skuta
Calzone to rodzaj pizzy zawijanej na kształt pieroga. Faszerować można wszystkim: mięsem, serem, pieczarkami… Zobaczcie przepis na pieroga faszerowanego kurczakiem.

Pomysł na obiad: calzone. Nie macie pomysłu na oryginalny obiad? Zróbcie calzone! Ogromny pieróg, faszerowany kurczakiem nie tylko obłednie smakuje, ale i efektownie wygląda. Przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Skuty.

Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 dag drożdży
  • woda

Składniki na farsz

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • zagęszczony sok pomidorowy
  • 1 cebula
  • brokuł
  • zioła prowansalskie
  • pomidor
  • 3 ogórki kiszone
  • biała mozarella
  • kukurydza

Składniki na sos czosnkowy

  • mały jogurt naturalny
  • łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • żółtko do posmarowania wierzchu pierogów

Wykonanie
Ciasto:
Mąkę połączyć z solą i oliwą. Drożdże rozpuścić w 300 ml letniej wody i odstawić na 10 min. Po tym czasie dodać do mąki. Wyrobić ciasto, po czym odstawić aż wyrośnie. Wyrośnięte podzielić na 3 części, rozwałkować i ułożyć na papierze do pieczenia.
Farsz:
Pierś pokroić w kawałki i usmażyć. Cebulę pokroić w piórka, pomidora w plastry, brokuł podzielić na różyczki i krótko gotować, ogórki pokroić w plasterki.
Na połowie każdego rozwałkowanego ciasta rozsmarować sok pomidorowy, posypać ziołami i układać resztę składników. Złożyć jak pieroga, dokładnie zlepić rogi, posmarować żółtkiem. Piec ok. 20-25 min w temp. 180 stopni z termo­obiegiem. Podawać z sosem czosnkowym.
Surowe ciasto można zamrażać. W przypadku pieczenia pierogów na dwóch poziomach na raz, w połowie czasu trzeba zamienić je miejscami, aby się zezłociły.
Jeśli rozłożymy składniki na całym placku, otrzymamy pizzę.

Polecamy! Przepisy na nietypowe pierogi:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

L
Lusia

Ja polecam spróbować z sosem chrzanowym, zamiast czosnku wystarczy dodać trochę chrzanu krakusa i jest pycha

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska