Tradycyjnie na kolację wigilijną przygotowywałam na deser paluszki z makiem. Na spotkaniu z koleżankami, kiedy wymieniałyśmy potrawy, jakie przygotujemy w tym roku, padł pomysł na przygotowanie muszli z masą makową. Czy to danie będzie smakowało gościom? Mam nadzieję, że tak - mówi Janina Czaja z Krakowa.
Składniki
- szklanka maku
- 3/4 szklanki kremówki
- 20 dag makaronu muszle lub na sztuki - zależy, ilu gości będzie na wieczerzy
- 10 dag cukru
- 5 łyżek miodu
- kieliszek rumu
- garść mieszanki bakalii: rodzynek, żurawiny, migdałów bez skórki, skórki pomarańczowej, drobno posiekanych orzechów
Wykonanie
Mak sparzyć, odcedzić, ostudzić i dwukrotnie zemleć. Połączyć z kremówką, cukrem i miodem, rumem i bakaliami. Muszle ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ostudzone ułożyć na talerzu i wypełnić masą makową.
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:Świąteczne, proste ciastka z jabłkami
Źródło: Agencja TVN
