Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Pyszne sałatki śledziowe na świąteczny stół [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na pyszne sałatki śledziowe na święta.
Zobaczcie przepisy na pyszne sałatki śledziowe na święta. Fot. Katarzyna Jaworek
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie. Sałatki śledziowe często goszczą na wigilijnych i bożonarodzeniowych stołach. Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na sałatki śledziowe naszych Czytelników.

Sałatki śledziowe na święta. W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć pysznych sałatek. Zobaczcie, jakie sałatki śledziowe podają na święta Czytelnicy Gazety Krakowskiej.

Sałatka śledziowa z ziemniakami.
Sałatka śledziowa z ziemniakami. Fot. Dorota Wójcicka

Sałatka śledziowa z ziemniakami Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]

Składniki

  • 4-5 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 50 g żółtego sera
  • 7 płatów śledziowych
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę.
Dodać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Śledzie przekroić wzdłuż na połówki, następnie na nieduże kawałki. Wsypać groszek zielony, dołożyć majonez, sól i pieprz, wymieszać.

Pyszny tatar ze śledzi.
Pyszny tatar ze śledzi. Fot. Paweł Epler

Pyszny tatar ze śledzi Agnieszki Delkowskiej [PRZEPIS]

Składniki

  • 4 płaty matiasów 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 awokado 
  • 1 słodkie jabłko 
  • 3 ogórki kiszone 
  • cebula dymka 
  • ugotowane ziemniaki (ok. 5 sztuk) 
  • olej rydzowy 
  • sok z połowy cytryny 
  • sól, pieprz grubo mielony 
  • mleko

 
Wykonanie
Śledzie wymoczyć w mleku (ok. trzech godzin). Po wymoczeniu śledzie wysuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki również posiekać bardzo drobno. Awokado skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić pieprzem i olejem. Spróbować i ewentualnie dosolić. Śledzie są słone więc może się okazać, że soli nie potrzeba. Ziemniaki wyszorować i ugotować. Ugotowane wystudzić, pokroić na plastry i doprawić solą. Na plastrach ziemniaków ułożyć naszego tatara i skropić dodatkowo olejem rydzowym.

Śledzie po tatarsku
Śledzie po tatarsku Fot. Katarzyna Jaworek

Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 płatów solonych matiasów
  • 1 cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 20 sztuk pieczarek marynowanych
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki śmietany 18 proc.
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie
Matiasy moczyć godzinę w wodzie.
Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę. Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.

Prosta sałatka śledziowa z burakami .
Prosta sałatka śledziowa z burakami . Fot. Sylwia Ładyga

Prosta sałatka śledziowa z burakami Sylwii Ładygi [PRZEPIS]


Składniki

  • 500 g matiasów w oleju
  • pół dużego jabłka
  • 2 ugotowane buraki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz
  • łyżka octu winnego białego
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem.
Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką.
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką. Fot. Katarzyna Jaworek

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką Katarzyny Jaworek [PRZEPIS]


Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • por
  • 1/2 słoiczka cebulki marynowanej
  • 3 jajka
  • 3,5 łyżki majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą.
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą. Fot. Dorota Wójcicka

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]

Składniki

  • 3-4 płaty śledzia po wiejsku
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 3-4 łyżki majonezu

Wykonanie
Śledzie pokroić w dużą kostkę. Fasolę przełożyć na sitko, przelać zimną wodą, osączyć. Ogórki pokroić w kotkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska