https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Przepisy na pyszne sałatki śledziowe na świąteczny stół

mad
Zobaczcie przepisy na pyszne sałatki śledziowe na święta.
Zobaczcie przepisy na pyszne sałatki śledziowe na święta. Fot. Katarzyna Jaworek
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie. Sałatki śledziowe często goszczą na wigilijnych i bożonarodzeniowych stołach. Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na sałatki śledziowe naszych Czytelników.

Spis treści

  1. Sałatka śledziowa z ziemniakami Doroty Wójcickiej
  2. Pyszny tatar ze śledzi Agnieszki Delkowskiej
  3. Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek
  4. Prosta sałatka śledziowa z burakami Sylwii Ładygi
  5. Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką Katarzyny Jaworek
  6. Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą Doroty Wójcickiej

Sałatki śledziowe na święta. W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć pysznych sałatek. Zobaczcie, jakie sałatki śledziowe podają na święta Czytelnicy Gazety Krakowskiej.

Sałatka śledziowa z ziemniakami.
Sałatka śledziowa z ziemniakami. Fot. Dorota Wójcicka

Sałatka śledziowa z ziemniakami Doroty Wójcickiej

Składniki

  • 4-5 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 50 g żółtego sera
  • 7 płatów śledziowych
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę.
Dodać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Śledzie przekroić wzdłuż na połówki, następnie na nieduże kawałki. Wsypać groszek zielony, dołożyć majonez, sól i pieprz, wymieszać.

Pyszny tatar ze śledzi.
Pyszny tatar ze śledzi. Fot. Paweł Epler

Pyszny tatar ze śledzi Agnieszki Delkowskiej

Składniki

  • 4 płaty matiasów 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 awokado 
  • 1 słodkie jabłko 
  • 3 ogórki kiszone 
  • cebula dymka 
  • ugotowane ziemniaki (ok. 5 sztuk) 
  • olej rydzowy 
  • sok z połowy cytryny 
  • sól, pieprz grubo mielony 
  • mleko

 
Wykonanie
Śledzie wymoczyć w mleku (ok. trzech godzin). Po wymoczeniu śledzie wysuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki również posiekać bardzo drobno. Awokado skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić pieprzem i olejem. Spróbować i ewentualnie dosolić. Śledzie są słone więc może się okazać, że soli nie potrzeba. Ziemniaki wyszorować i ugotować. Ugotowane wystudzić, pokroić na plastry i doprawić solą. Na plastrach ziemniaków ułożyć naszego tatara i skropić dodatkowo olejem rydzowym.

Śledzie po tatarsku
Śledzie po tatarsku Fot. Katarzyna Jaworek

Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek

Składniki

  • 6 płatów solonych matiasów
  • 1 cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 20 sztuk pieczarek marynowanych
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki śmietany 18 proc.
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie
Matiasy moczyć godzinę w wodzie.
Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę. Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.

Prosta sałatka śledziowa z burakami .
Prosta sałatka śledziowa z burakami . Fot. Sylwia Ładyga

Prosta sałatka śledziowa z burakami Sylwii Ładygi


Składniki

  • 500 g matiasów w oleju
  • pół dużego jabłka
  • 2 ugotowane buraki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz
  • łyżka octu winnego białego
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem.
Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką.
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką. Fot. Katarzyna Jaworek

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką Katarzyny Jaworek


Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • por
  • 1/2 słoiczka cebulki marynowanej
  • 3 jajka
  • 3,5 łyżki majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą.
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą. Fot. Dorota Wójcicka

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą Doroty Wójcickiej

Składniki

  • 3-4 płaty śledzia po wiejsku
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 3-4 łyżki majonezu

Wykonanie
Śledzie pokroić w dużą kostkę. Fasolę przełożyć na sitko, przelać zimną wodą, osączyć. Ogórki pokroić w kotkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

D
Do sałatek polecam

Sałatka polana zdrowym olejem takim jak np. olej konopny to rzeczywiście samo zdrowie !! Zgodnie z najnowszymi wynikami badań, międzynarodowych prestiżowych uniwersytetów i instytucji prywatnych, CBD - Kannabidiol ma ogromny, pozytywny wpływ na organizm ludzki. W produkcji oleju nie stosuje się środków konserwujących i substancji chemicznych. Wysoka zawartość kwasów Omega-6 i Omega-3, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz jest źródłem witaminy K, która wspomaga syntezę białek i enzymów. Duża zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych sprawia, że jest to najlepszy spośród olejów roślinnych ! Kwasy te odpowiedzialne są za budowę błon komórkowych, usuwanie toksyn z komórek, wzmacnianie układu odpornościowego i łagodzenie stanów zapalnych. Olej konopny posiada również dużą zawartość witaminy E, która opóźnia procesy starzenia, oraz ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu rozrodczego. Olej ten ma wspaniały orzechowy smak, przez co dodaje doskonały smak potrawom. Możemy dodawać go do ciast, sałatek, czy sosów. więcej o oleju na konopiafarmacja pl

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska