Spis treści
Sałatki śledziowe na święta. W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć pysznych sałatek. Zobaczcie, jakie sałatki śledziowe podają na święta Czytelnicy Gazety Krakowskiej.

Sałatka śledziowa z ziemniakami Doroty Wójcickiej
Składniki
- 4-5 średniej wielkości ziemniaki
- 2 średniej wielkości marchewki
- 50 g żółtego sera
- 7 płatów śledziowych
- 1 puszka groszku zielonego
- 3-4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę.
Dodać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Śledzie przekroić wzdłuż na połówki, następnie na nieduże kawałki. Wsypać groszek zielony, dołożyć majonez, sól i pieprz, wymieszać.

Pyszny tatar ze śledzi Agnieszki Delkowskiej
Składniki
- 4 płaty matiasów
- 1 czerwona cebula
- 1 awokado
- 1 słodkie jabłko
- 3 ogórki kiszone
- cebula dymka
- ugotowane ziemniaki (ok. 5 sztuk)
- olej rydzowy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz grubo mielony
- mleko
Wykonanie
Śledzie wymoczyć w mleku (ok. trzech godzin). Po wymoczeniu śledzie wysuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki również posiekać bardzo drobno. Awokado skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić pieprzem i olejem. Spróbować i ewentualnie dosolić. Śledzie są słone więc może się okazać, że soli nie potrzeba. Ziemniaki wyszorować i ugotować. Ugotowane wystudzić, pokroić na plastry i doprawić solą. Na plastrach ziemniaków ułożyć naszego tatara i skropić dodatkowo olejem rydzowym.

Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek
Składniki
- 6 płatów solonych matiasów
- 1 cebula
- 4 ogórki kiszone
- 20 sztuk pieczarek marynowanych
- 2 łyżki groszku konserwowego
- 2 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki śmietany 18 proc.
- sól
- pieprz
- sok z połowy cytryny
Wykonanie
Matiasy moczyć godzinę w wodzie.
Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę. Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.

Prosta sałatka śledziowa z burakami Sylwii Ładygi
Składniki
- 500 g matiasów w oleju
- pół dużego jabłka
- 2 ugotowane buraki
- 4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pieprz
- łyżka octu winnego białego
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem.
Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką Katarzyny Jaworek
Składniki
- 1/2 kg śledzi matiasów
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- por
- 1/2 słoiczka cebulki marynowanej
- 3 jajka
- 3,5 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą Doroty Wójcickiej
Składniki
- 3-4 płaty śledzia po wiejsku
- puszka czerwonej fasoli
- 3-4 ogórki konserwowe
- 100 g żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- ok. 3-4 łyżki majonezu
Wykonanie
Śledzie pokroić w dużą kostkę. Fasolę przełożyć na sitko, przelać zimną wodą, osączyć. Ogórki pokroić w kotkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać.
