Proste pierniczki - przepis. Agnieszka Delkowska jest rodowitą góralką, pasjonatką poznawania nowych smaków, nowych ludzi i miejsc. - Staram się, żeby moja kuchnia była łatwa i przyjemna. Zbieram książki kucharskie i różowe akcesoria kuchenne - mówi autorka bloga Lady Kitchen
Składniki
- 600g mąki pszennej
- 200g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 4 duże jajka
- kostka masła
- 200 g cukru pudru
- 200 g miodu wielokwiatowego lub akacjowego
- 4 łyżki przyprawy do piernika - lub 2 łyżki, jeśli chcemy delikatne pierniczki
- 3 łyżki kakao dobrej jakości
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie
Masło i cukier puder rozpuścić w rondelku, dodać miód i wymieszać. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i masło z miodem. Wszystko połączyć najpierw łopatką, a potem wyrobić ciasto ręką. Będzie się trochę kleiło, ale po pewnym czasie zacznie odchodzić od ręki. Można zostawić ciasto pod przykryciem na 2-3 dni w chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkować w miarę cieniutko. Wykrawać dowolne kształty, układać na blaszce do pieczenia i piec pierniczki w temperaturze 180 stopni maksymalnie 8 minut.

Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:Świąteczne, proste ciastka z jabłkami
Źródło: Agencja TVN
