Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Szybkie i proste pierniczki [PRZEPIS]

Agnieszka Delkowska
Przepis na szybkie i proste pierniczki.

Proste pierniczki - przepis. Agnieszka Delkowska jest rodowitą góralką, pasjonatką poznawania nowych smaków, nowych ludzi i miejsc. - Staram się, żeby moja kuchnia była łatwa i przyjemna. Zbieram książki kucharskie i różowe akcesoria kuchenne - mówi autorka bloga Lady Kitchen

Składniki

  • 600g mąki pszennej
  • 200g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 4 duże jajka
  • kostka masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g miodu wielokwiatowego lub akacjowego
  • 4 łyżki przyprawy do piernika - lub 2 łyżki, jeśli chcemy delikatne pierniczki
  • 3 łyżki kakao dobrej jakości
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie

Masło i cukier puder rozpuścić w rondelku, dodać miód i wymieszać. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i masło z miodem. Wszystko połączyć najpierw łopatką, a potem wyrobić ciasto ręką. Będzie się trochę kleiło, ale po pewnym czasie zacznie odchodzić od ręki. Można zostawić ciasto pod przykryciem na 2-3 dni w chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkować w miarę cieniutko. Wykrawać dowolne kształty, układać na blaszce do pieczenia i piec pierniczki w temperaturze 180 stopni maksymalnie 8 minut.

Co wiesz o tradycyjnych potrawach wigilijnych?

Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska