Jola Caputa popularnością prześcignęła już niejednego celebrytę – ponad pół miliona fanów na Facebooku i niemal 100 tysięcy subskrypcji kanału na YouTubie to dowód, że domowa kuchnia trzyma się dobrze - wciąż szukamy smaków „jak u babci”. Tym razem Jola zaprasza do gotowania wraz córką i synem. Dzięki Joli będzie tradycyjnie, za sprawą Grzegorza nieco ostro, a z Sylwią baaardzo słodko... A ze wszystkimi – domowo.
Jola Caputa: prostota i fenomenalny smak – oto jej tajemnica
Tajemnicą jej kuchni są prostota i fenomenalny smak. Nie znajdziemy tu wyszukanych składników i drogich dodatków – na stole Joli królują rodzime i sezonowe produkty oraz tradycyjne przepisy na potrawy znane (i mniej znane), nieco tylko zmodyfikowane przez autorkę.
Kulinarne zainteresowania Jola zawdzięcza tacie, dla którego wspólne przygotowywanie posiłków i celebrowanie ich przy rodzinnym stole było pielęgnowanym rytuałem. Tę tradycję kontynuuje córka, która z kolei pasję do gotowania przekazała swoim dziećmi. Stąd ta książka.
- Gotowanie sprawia mi ogromną przyjemność. Ale jeszcze większą satysfakcję daje mi robienie tego z najbliższymi. Podobnie jak mnie kiedyś zainspirował do tego tata, tak i ja przekazałam moim dzieciom, by czas spędzony na przygotowywaniu potraw był dla nich czymś więcej niż tylko szykowaniem posiłku – to idealny sposób na wyrażanie siebie i zaproszenie do swojego życia innych. Nie bez powodu mówi się o kuchni, że jest sercem domu. I nie ma moim zdaniem lepszego sposobu na okazanie sobie miłości niż spotkać się przy wspólnym stole, by jeść, rozmawiać i cieszyć się swoją obecnością.
(…) Choć temperamenty mamy jak prawdziwa włoska rodzina, gotując, stajemy się jedną drużyną. W tej książce zapraszam Was na nasze rodzinne kulinarne spotkanie.
A przepyszne dania uświetnią każdą tak miło spędzoną chwilę.

Rolada z kapusty i mięsa mielonego według Joli Caputy [PRZEPIS]
Składniki
- 4 duże liście białej kapusty
- 1⁄2 kg mielonego mięsa
- 10 dag białego ryżu
- 2 cebule
- sól, pieprz, majeranek, tymianek
- 2–3 łyżki oleju
Wykonanie
Liście kapusty sparz we wrzątku, zetnij nerw i osusz.
Ryż gotuj w osolonej wodzie około 10 minut, odcedź.
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju.
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj usmażoną cebulę razem z olejem, na którym się smażyła, ryż, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i wymieszaj.
Liście kapusty ułóż w kwadrat (2×2 liście) tak
żeby na siebie nachodziły, na środku wyłóż farsz mięsno-ryżowy i zwiń w roladę. Tak przygotowaną roladę włóż do posmarowanego olejem naczynia do zapiekania, przykryj je i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni (grzanie góra
i dół) na 1 godzinę.
Grzegorz Caputa: inspiracją w kuchennych poszukiwaniach niezmiennie pozostaje dla niego dziadek
Poszukiwacz nowych smaków i kulinarnych eksperymentów. Lubi zdecydowane nuty, a jego konikiem jest mięso. Inspiracją w kuchennych poszukiwaniach niezmiennie pozostaje dla niego dziadek.
- Od zawsze mama, babcie – a przede wszystkim dziadek – gotowali i cieszyli się z przyjmowania gości. Dziadek – postać charyzmatyczna i bardzo w mojej rodzinie ważna. Jestem przekonany, że dzisiaj byłby słynnym szefem kuchni. Z tych, o których się pisze i zaprasza do programów kulinarnych. Natomiast w czasach, kiedy jedyny marketing, jaki był dostępny, to poczta pantoflowa, dziadek był restauratorem. Do jego absolutnie wybitnych dań należały mięsa w każdej postaci. Podtrzymuję tę tradycję, marynując, cierpliwie piekąc, grillując. Przygotowanie dobrego mięsa najczęściej wymaga czasu, ale efekt tę cierpliwość nagradza.
Jednak dla równowagi mam też drugą odsłonę swojej działalności kulinarnej – to szybkie dania. Moją ambicją jest, by „fast” nie oznaczało „bad”. Lubię wyraziste smaki i ciekawe połączenia. Sporo podróżuję, głównie po to, by poznawać nowe kuchnie, oryginalne potrawy i gotować z ludźmi z różnych części świata – mówi Grzegorz.

Szarpana wieprzowina na cydrze Grzegorza Caputy [PRZEPIS]
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1⁄2 l słodkiego cydru jabłkowego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1 jabłko
- 1⁄2 cebuli
- 1 łyżka musztardy
Wykonanie
Wieprzowinę umyj, osusz i włóż do naczynia do zapiekania. W misce wymieszaj cydr, sos sojowy, pieprz i musztardę. Zalej mięso sosem. Dodaj do naczynia cebulę pokrojoną
w piórka i jabłka pokrojone w kawałki. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (grzanie góra i dół, bez termoobiegu) i piecz pod przykryciem przez 3,5 godziny. Następnie wyciągnij, poszarp mięso widelcami, rozdzielając na mniejsze kawałki, wstaw ponownie do piekarnika i piecz w takiej samej temperaturze przez ok. 30–40 minut bez przykrycia. Tak przygotowane mięso można wykorzystać jako część dania obiadowego bądź dodatek do kanapek lub makaronu. Szarpaną wieprzowinę możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sylwia Witorzeńć– mistrzyni słodkości
Gdyby miała wybrać jeden ulubiony smak, byłaby to słodycz. Piecze i przygotowuje smakowite desery, na widok których niejeden łasuch dostałby zawrotu głowy. W książce dzieli się swoimi najlepszymi przepisami.
- Od zawsze wiedziałam, że mam wielką słabość do słodkości. Zadebiutowałam murzynkiem, który okazał się dużym sukcesem. Potem wielokrotnie go przygotowywałam. Dzisiaj sama jestem mamą i uwielbiam, kiedy w kuchni towarzyszy mi mój synek (na jednym ze zdjęć w tej książce możecie zobaczyć, jak kroi bezę). On jest też najsurowszym jurorem wypieków i słodkości trafiających na mojego bloga www.idealneciasta.com.

Beza z kremem limonkowym i truskawkami Sylwii Witorzeńć [PRZEPIS]
Składniki
Beza
- 6 białek
- 1 2/5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem limonkowy
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z 1⁄2 limonki
- skórka starta z 1⁄2 limonki
Dodatkowo
- 300 g truskawek
Wykonanie
Beza
Białka wlej do miski, dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem. Gdy zaczną się pienić, dorzuć w kilku porcjach cukier i miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie zmniejsz obroty i wmiksuj do piany ocet i mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 22 cm. Papier przełóż na blachę, następnie wyłóż pianę ubitą z białek (uważaj, aby zmieścić się w obrębie koła) i łyżeczką uformuj boki bezy. Blachę z bezą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Piecz bezę
2 godziny, po tym czasie lekko uchyl piekarnik i zostaw ją w nim do całkowitego wystudzenia.
Krem limonkowy
Schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubijaj mikserem. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj cukier puder i w kilku porcjach serek mascarpone. Ubijaj do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Na koniec wmiksuj do niego sok i skórkę
z limonki. Tak przygotowany krem wyłóż na całkowicie wystudzonej bezie. Wierzch udekoruj przekrojonymi na pół truskawkami.
Gotowi na kulinarne rozkosze?

Te i inne przepisy znajdziecie w najnowszej książce:
Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni.
Autorzy:
Jola Caputa
Grzegorz Caputa
Sylwia Witorzeńć
Edipresse Książki. Cena: 39,90. Premiera: 19.06.2019
Zobacz koniecznie:8 propozycji na dania z bobem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:Przepisy na ogórki małosolne
Zobacz też: Przetwory z ogórków. TOP 10 przetworów z ogórków gruntowych naszych Czytelników [PRZEPISY]
Zobacz też:Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobaczcie koniecznie:TOP 10 deserów z porzeczkami naszych Czytelników
Zobaczcie też:Sezon na truskawki. TOP 15 sprawdzonych deserów z truskawkami
Zobaczcie też:TOP 10 deserów z malinami naszych Czytelników
Zobacz też:Przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem
Zobacz też:TOP 7 deserów bez pieczenia z truskawkami
Zobacz też:Zobacz TOP 10 przepisów na dania z truskawkami
Zobacz też:Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno [PRZEPISY]
Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe
Zobacz też:Sernik na zimno: przepisy
Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami
Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy
Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN
