Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy wielkanocne. Wielkanocna babka parzona waniliowa [PRZEPIS]

Sylwia Ładyga
Wielkanocna babka parzona waniliowa - przepis.

Przepis na parzoną wielkanocną babę. Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji show MasteChef, autorka bloga Ostra na słodko, poleca na Wielkanoc babke parzoną.

Składniki

  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • laska wanilii
  • 5 łyżek cukru pudru

Wykonanie
Mąkę ziemniaczaną przesiać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Margarynę roztopić.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
Nie przerywając ubijania wlewać po 1 żółtku, a następnie łyżka po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie wlać roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksować.
Dodać cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii.
Masę wlać do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą.
Masa powinna sięgać do połowy formy, gdyż znacznie rośnie.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25 minut , a następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze ok. 20 minut na złoto.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić babkę ok. 15 minut.
Wyciągnąć, oblać lukrem i obsypać cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska