Przepis na parzoną wielkanocną babę. Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji show MasteChef, autorka bloga Ostra na słodko, poleca na Wielkanoc babke parzoną.
Składniki
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- laska wanilii
- 5 łyżek cukru pudru
Wykonanie
Mąkę ziemniaczaną przesiać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Margarynę roztopić.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
Nie przerywając ubijania wlewać po 1 żółtku, a następnie łyżka po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie wlać roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksować.
Dodać cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii.
Masę wlać do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą.
Masa powinna sięgać do połowy formy, gdyż znacznie rośnie.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25 minut , a następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze ok. 20 minut na złoto.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić babkę ok. 15 minut.
Wyciągnąć, oblać lukrem i obsypać cukrem pudrem.
Zobacz też przepisy na wielkanocną paschę:
Wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami
Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami
Tradycyjna pascha morelowa jak u babci
Zobacz też:Deser bez pieczenia na Wielkanoc: czekoladowe ptasie gniazda
Zobacz też:Prosty deser wielkanocny jak jajko
Zobacz też:Przepis na babkę wielkanocną. Efektowna babka szpinakowa
Zobacz też:Pyszne, tradycyjne ciasta na Wielkanoc: babka, mazurek, pascha - przepisy naszych Czytelników
Zobacz też:Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami
Zobacz też:Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami
Zobacz też:Wielkanocne jajko w nowej odsłonie. Minibabeczki z pastą jajeczną
Zobacz też:Żurek wielkanocny, krzonówka, pituch. Przepisy na wielkanocne zupy z Małopolski
Zobacz też:Jak zrobić idealną babę na Wielkanoc radzi Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?
Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową
