https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2019. Wielkanocny mazurek piernikowy z masą grysikową [PRZEPIS]

mad
Wielkanocny mazurek piernikowy z masą grysikową - przepis.

Przepis na nietypowy mazurek wielkanocny. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Wygiełzowie (gmina Babice) na świąteczny stół polecają mazurka piernikowego.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 słoiczka miodu (250 g)
  • szczypta soli

Składniki na masę grysikową

  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki grysiku
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • olejek migdałowy (parę kropel)

Wykonanie
Miód roztopić z masłem, mąkę przesiać z sodą, jajka utrzeć z cukrem pudrem. Zarabiając ciasto dolewać roztopiony miód z margaryną. Upiec z tego 4 cienkie placki. Zimne przełożyć masą grysikową. Można jeden placek przełożyć powidłami śliwkowymi.

Masa grysikowa: mleko zagotować, wsypać grysik i ugotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła dodawać po trochu wystudzony grysik i ucierać. Jak masa będzie gotowa dodać olejek migdałowy i wymieszać.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska