Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2019. Wielkanocny mazurek piernikowy z masą grysikową [PRZEPIS]

mad
Wielkanocny mazurek piernikowy z masą grysikową - przepis.

Przepis na nietypowy mazurek wielkanocny. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Wygiełzowie (gmina Babice) na świąteczny stół polecają mazurka piernikowego.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 słoiczka miodu (250 g)
  • szczypta soli

Składniki na masę grysikową

  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki grysiku
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • olejek migdałowy (parę kropel)

Wykonanie
Miód roztopić z masłem, mąkę przesiać z sodą, jajka utrzeć z cukrem pudrem. Zarabiając ciasto dolewać roztopiony miód z margaryną. Upiec z tego 4 cienkie placki. Zimne przełożyć masą grysikową. Można jeden placek przełożyć powidłami śliwkowymi.

Masa grysikowa: mleko zagotować, wsypać grysik i ugotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła dodawać po trochu wystudzony grysik i ucierać. Jak masa będzie gotowa dodać olejek migdałowy i wymieszać.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska