Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wigilijne śledzie ze śliwkami suszonymi lub wędzonymi [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Wigilijne śledzie ze śliwkami suszonymi lub wędzonymi. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Wigilijne śledzie ze śliwkami suszonymi lub wędzonymi. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Marta Góra
Wigilijne śledzie ze śliwką suszoną to propozycja naszej Czytelniczki na nieco inne śledzie na świąteczny stół. Spróbujcie, bo są pyszne!

Wigilijne śledzie ze śliwką suszoną lub wędzoną [PRZEPIS]

Składniki

  • śledzie „matiasy” (3-4 sztuki)
  • cebula
  • tymianek suszony - łyżeczka
  • olej rzepakowy
  • ok. 40 g śliwek suszonych
  • ok. 1 łyżka cukru trzcinowego
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • sól, pieprz - opcjonalnie do smaku

Wykonanie
Śledzie wymoczyć krótko w gazowanej wodzie mineralnej. Pokroić na kawałki. Śliwki opłukać i pokroić.
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju uważając, aby się nie przypaliła. Dodać tymianek, cukier trzcinowy oraz ocet balsamiczny, chwile podsmażyć. Dołożyć śliwki i wszystko razem podsmażyć krótko. Śledzie ułożyć w naczyniu, dodać śliwki z cebulą (można dodać jeszcze trochę oleju, gdyby całość była „za sucha”).
Najlepiej smakują następnego dnia.
Przepis naszej Czytelniczki Marty Góry z Krakowa.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska