Spis treści
- Wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
- Zupa grzybowa wigilijna postna
- Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów
- Aromatyczna zupa z suszonych grzybów
- Wigilijny żurek grzybowy z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
- Wigilijna kapuśniarka z grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Paczółtowic
Jak zrobić wigilijną zupę grzybową? Można wykorzystać grzyby mrożone, ale również suszone! Grzyby suszone możemy wykorzystywać w kuchni w ten sam sposób, jak świeże. Grzyby suszone są dostępne przecież przez cały rok! Wystarczy zalać je uprzednio przegotowaną wodą i odstawić na ok. 30 minut. Ważne, aby nie zanurzać ich we wrzącej wodzie, ponieważ grzyby stwardnieją.
Zobaczcie sprawdzone przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej na pyszne wigilijne zupy grzybowe!

Wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki:
- 40 dag mrożonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
- cebulka
- łyżka masła
- marchewka
- kawałek selera
- ok. 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 2-3 ziemniaki
- gałązka lubczyka
- 5 dag pełnoziarnistego makaronu, cienkie wstążki
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby opłukać, pokroić na paseczki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić, aż odparuje woda. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler. Przesmażyć, mieszając. Do gotującego się bulionu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 10 minut. Dodać grzyby podsmażone z warzywami, gałązkę lubczyku i makaron. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki.

Zupa grzybowa wigilijna postna
Składniki
- grzyby suszone
- wywar warzywny (bez kapusty)
- masło
- łazanki
Wykonanie
Grzyby suszone namoczyć, umyć i ugotować do miękkości. Ugotować wywar z jarzyn.
Grzyby wyjąć z wywaru grzybowego i pokroić, można kilka większych zostawić do dekoracji każdego talerza.
Połączyć wywary, dodać grzyby i łyżkę surowego masła (jak ktoś lubi, można zrobić zasmażkę).
Podawać z gotowymi łazankami lub małymi kładzionymi kluseczkami, jeśli ktoś nie lubi łazanek. Lub z makaronem.
Przepis Marty Góry

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów
Składniki
- ok. 90 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- marchew
- pietruszka
- seler
- cebula (można pominąć)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie
Dzień wcześniej grzyby wypłukać w zimnej wodzie i zalać ciepłą wodą.
Następnego dnia grzyby przelać do garnka razem z wodą, w której się moczyły.
Trzeba jednie uważać, by nie przelać osadu, który wytworzył się na dnie naczynia, w którym moczyliśmy grzyby. Dolać około dwóch litrów wody, wrzucić liścia laurowego i ziele angielskie, ugotować grzyby do miękkości. Do wywaru dodać dokładnie wymyte, obrane i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości.
Grzyby, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie wyciągnąć i przełożyć do miski. Wywar przecedzić przez sito. Do wywaru dodać pokrojone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę można zabielić śmietaną i podawać na przykład z łazankami lub uszkami grzybowymi.
Przepis Justyny Kalemby

Aromatyczna zupa z suszonych grzybów
Składniki
- 60 g suszonych grzybów
- 2 małe marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałek pora
- kawałek korzenia selera
- 2 małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu
- listek laurowy
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 -3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- 100 g ugotowanego makaronu
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w 500 ml zimnej wody. Odstawić na ok. pół godziny.
W tym czasie wstawić wywar warzywny: umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pora, jedną opieczoną na palniku cebulę, czosnek, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy oraz odrobinę soli zalewać ok. 1 litrem wody i gotować do miękkości warzyw.
Namoczone grzyby gotować przez około 15 minut, po czym wywar z grzybów przelać do wywaru z warzyw, a grzyby pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone grzyby przesmażyć na maśle z 1 cebulką pokrojoną w drobną kostkę oraz odrobiną pieprzu, do czasu, aż cebula się zarumieni.
Przełożyć usmażone grzyby i cebulę do zupy, dodać posiekaną natkę pietruszki, zabielić zupę odrobiną śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę podawać z makaronem – najlepiej smakuje z łazankami.
Przepis Katarzyny Kośmider

Wigilijny żurek grzybowy z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki na zakwas
- mąka żytnia
- skórka z razowego chleba
- czosnek, ziele angielskie, liść laurowy
Składniki na wywar
- włoszczyzna
- grzyby suszone
Składniki na ciasto na uszka
- mąka
- jajko
- woda
Składniki na farsz grzybowy
- grzyby
- masło
- cebula
Wykonanie
Zakwas. Mąkę żytnią, skórkę z chleba razowego, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy zalać wodą i zostawić na kilka dni do zakwaszenia w ciepłym miejscu.
Ciasto. Z podanych składników przygotować ciasto.
Farsz. Grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody. Doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto i formować uszka, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony żurek, połączyć z wywarem z włoszczyzny i ugotowanymi grzybami, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać żurkiem.

Wigilijna kapuśniarka z grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Paczółtowic
Składniki
- litr soku z kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 1/3 szklanki śmietany
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- ugotowane ziemniaki
Wykonanie
Grzyby namoczyć i ugotować. Sok z kapusty podgrzać. Gdy jest za kwaśny – dodać wodę. Ugotowane grzyby pokroić i wrzucić do soku z kapusty. Gotować ok. 10 minut. Mąkę rozrobić z wodą i zagęścić zupę. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami.
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:
