Dary lasu, czyli aromatyczne grzyby w polskiej i światowej kuchni [PORADNIK, PRZEPISY]

madZaktualizowano 
Sezon na grzyby tuż-tuż! Co można przygotować z grzybów? Zobaczcie.
Sezon na grzyby tuż-tuż! Co można przygotować z grzybów? Zobaczcie.
Co można przygotować z grzybów? Na ich bazie tworzymy bardzo popularne w Polsce zupy i kremy grzybowe. Grzyby są doskonałe jako farsz do pierogów, krokietów, klusek, a także składnik nadzienia do mięs. Przygotowane na ich bazie sosy mają bardzo głęboki smak i niesamowity aromat.

Sezon na grzyby tuż-tuż! Jakie grzyby zbieramy najchętniej? Borowiki szlachetne, podgrzybki i opieńki – te odmiany grzybów bezsprzecznie królują w polskiej kuchni.
Nieco rzadziej spotykamy rydze, a szkoda, gdyż smażone na maśle smakują wybornie. Nie zapominajmy o wyśmienitej przekąsce, jaką są grzybki marynowane – idealnie do tego nadają się m.in. borowiki, kozaki, opieńki i maślaki.

Grzyby lubią masło

Dania przygotowane z grzybów przede wszystkim nie powinny stronić od masła. Jest to bez wątpienia najlepszy tłuszcz, który podkreśli ich aromat i wzbogaci smak potraw.
Pamiętajmy, że grzyby są ciężkostrawne, dlatego warto dodać do nich przypraw. Rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek, jałowiec sprawiają, że grzyby stają się bardziej lekkostrawne, a jednocześnie cechują się intensywniejszym smakiem.
Gotowe dania grzybowe można również posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

Grzybowe inspiracje ze świata

Wyjątkowy smak grzybów sprawia, że są one nieocenionym składnikiem wielu kuchni świata. Popularna w Polsce kuchnia chińska chętnie wykorzystuje grzyby mun, które charakteryzują się nie tylko delikatnością, ale także nieprzeciętnymi walorami zdrowotnymi – poprawiają krążenie krwi i pomagają w walce z chorobami układu oddechowego.
Podobnie w przypadku tajskich przysmaków – tu grzyby stanowią częsty element zup, np. krewetkowej. Grzyby są również nieodłącznym elementem aromatycznej kuchni włoskiej. Klasyczna pizza funghi lub penne con funghi to potrawy, które zachwycają podniebienia smakoszy całego świata.
Wykwintna kuchnia francuska nie mogłaby się obyć bez trufli, których wysoka cena całkowicie rekompensowana jest przez ich niepowtarzalny, wyrafinowany smak.

Zobaczcie nasze propozycje na dania i przetwory z grzybów:

Grzyby na zimę do słoika i nie tylko

Potrawy z grzybów leśnych. 7 propozycji na dania z grzybów

Suszone grzyby - co warto o nich wiedzieć, jak przechowywać i jak z nich korzystać, żeby w pełni wydobyć ich smak i aromat

Z czym najlepiej łączyć grzyby?

Borowik szlachetny. Gdzie i kiedy zbierać prawdziwki. Na co zwrócić uwagę przy zakupie grzybów

Masz chwilę? Zobacz, czy znasz małopolskie produkty regionalne: QUIZ

polecane: FLESZ: Demaskujemy mity o weganizmie i wegetarianizmie

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3