Morelowe brownie – przepis. Brownie z dodatkiem suszonych moreli to deser nie tylko smaczny, ale i zdrowy! Morele są naturalnym źródłem silnego przeciwutleniacza w postaci beta-karotenu, co powoduje, że zmniejszają one ryzyko występowania w organizmie chorób nowotworowych. Chronią także przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i nadają skórze promienny wygląd, znacząco spowalniając procesy starzenia się komórek. Odkryj przepis na pyszny deser z nimi w roli głównej!
Morelowe brownie [PRZEPIS]
Składniki:
- 50 g suszonych Moreli Bakal Soft
- 200 g odtłuszczonego masła
- ½ szklanki wody
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 3 czubate łyżki kakao
- 200 g gorzej czekolady (z zawartością kakao na poziomie co najmniej 70%, każda po 100 g)
- 4 jajka
- 350 g szklanki mąki tortowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
W rondelku zagotować masło, wodę, kakao i cukier, co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Morele pokroić na małe kawałki. Jedną czekoladę rozpuścić, a drugą zatrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Do wystudzonej wcześniej masy dodać pojedynczo jajka, czekolady oraz morele. Wsypać mąkę i proszkek do pieczenia i dalej mieszać. Część masy przelać do szklanki, tak aby zapełnić ją do połowy. Resztę wlać do formy o wymiarach 24×12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć i polać masą ze szklanki. Smacznego!
Uwaga
Owoce zostały poddane specjalnemu procesowy nawodnienia, który wpływa na ich miękkość i delikatność, dzięki czemu nie wymagają namoczenia.
