Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe pieczywo - jak zrobić? Szybkie i proste przepisy na domowe bułki i chleb bez zakwasu [PRZEPISY]

mad
Jak zrobić domowy chleb bez zakwasu i bułki drożdżowe? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników!
Jak zrobić domowy chleb bez zakwasu i bułki drożdżowe? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników! pixabay.com
Domowe pieczywo. Jak zrobić domowy chleb i bułki? Zebraliśmy dla Was proste przepisy naszych Czytelników. Chleb bez zakwasu i pyszne, łatwe bułki.

Pieczenie domowego chleba wcale nie jest trudne! Wystarczy mąka, drożdże, woda i sól. Istnieją też oczywiście przepisy na chleb na zakwasie, jednak jest on trochę trudniejszy do zrobienia. Dlatego podajemy przepisy na chleb bez zakwasu oraz recepturę na pyszne, domowe bułki.

Chleb upieczony w warunkach domowych zdecydowanie odbiega smakiem od tego kupionego w pobliskim sklepie. Tak samo bułki. Nie zawierają polepszaczy i mamy pewność, że nie dodaliśmy do nich nic niezdrowego.

Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń Wiejskich z Białki.
Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń Wiejskich z Białki. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 litra wody (może być również serwatka)
  • łyżka soli
  • szczypta cukru
  • do wyboru – kminek, nasiona słonecznika, dyni, czarnuszka, anyżek

Wykonanie
Mleko letnie rozrobić z drożdżami i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąki wymieszać, dodać sól, kminek (lub inne – wedle gustu), wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy podwoi objętość, przygnieść, nałożyć do formy. Znów odstawić do wyrośnięcia.
Upiec na rumiano w temperaturze 180 stopni.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Przepisy na inne chleby domowe znajdziecie tu: KLIK

Drożdżowe proste bułki domowe.
Drożdżowe proste bułki domowe. Fot. Katarzyna Skuta

Drożdżowe proste bułki domowe [PRZEPIS]

Składniki na ok. 15 bułeczek 

  • 0,5 kg mąki tortowej 
  • 5 dag drożdży 
  • 1 jajko 
  • 0,5 kostki margaryny 
  • 250 ml mleka 
  • sól, cukier

 

Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i zalać 1 łyżką mleka. Dodać troszeczkę mąki i wymieszać. Odstawić. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę mleka, mąki, 1 łyżkę cukru i jajko. Dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać dalej aż składniki dobrze się połączą (można do tego celu użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż dwukrotnie powiększy objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, pokroić na porcje i nadać kształt bułeczkom. 
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach. 
Bułeczki można nadziać np marmoladą, białym serem lub owocami. Doskonale jednak smakują również bez nadzienia. 
Przepis Katarzyny Skuty

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska