Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Międzynarodowy Dzień Sernika 2020 świętuj pysznym sernikiem! Zobacz najlepsze przepisy na sernik!

opr. Magda Smoleń
Dziś Międzynarodowy Dzień Sernika. Jak przygotować sernik idealny? Zobaczcie TOP 3 przepisy naszych Czytelników na pyszne serniki.
Dziś Międzynarodowy Dzień Sernika. Jak przygotować sernik idealny? Zobaczcie TOP 3 przepisy naszych Czytelników na pyszne serniki. Fot. Sylwia Ładyga
Czy wiecie, że dziś, 30 lipca, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika? Sernik to ciasto, które kochają wszyscy. Nie zawsze jednak wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. Jak przygotować sernik idealny? Wystarczy skorzystać z kilku trików, by szybko przygotować pyszny sernik i zachwycić jego smakiem całą rodzinę. Jakich? Zobacz przepisy naszych Czytelników na najlepsze serniki!

Sernik idealny Sylwii Ładygi

Sernik idealny Sylwii Ładygi.
Sernik idealny Sylwii Ładygi. Fot. Sylwia Ładyga

Sylwia Ładyga, uczestniczka show MasteChef zdradza przepis na sernik idealny, którym zachwycała się w programie Magda Gessler!

Składniki

  • 1 kg sera białego tłustego trzykrotnie zmielonego
  • 100 g masła min. 82%
  • 200 g drobnego cukru
  • 6 wiejskich jaj
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii

Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Natłuścić tortownicę (23 cm) i obsypać mąkę ziemniaczaną.
Masło utrzeć drewnianą łyżką z połową szklanki cukru, a następnie do gładkiej kremowej masy dodawać po jednym żółtku – ucierać cały czas.
Do masy wsypać mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii – wymieszać.
Białka ubić na sztywno, a następnie do ubitych dodać resztę cukru i dokładnie wymieszać.
D masy z żółtkami dodawać łyżka po łyżce twaróg i wymieszać na gładką masę – robić to również drewnianą łyżką.
Kiedy masa będzie gładka, dodać ubite białka i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika – piec ok. 50 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszyć do 150 stopni ( bez termoobiegu ) i dopiec jeszcze ok. 15 minut.
Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Posypać cukrem pudrem.

UWAGA!
Nie „ułatwiamy” sobie zadania używając miksera – jego użycie sprawi, że sernik napowietrzy się, wyżej wyrośnie, potem opadnie, a do tego nie będzie miał idealnie kremowej konsystencji.

Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone Łukasza Żurka

Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone Łukasza Żurka.
Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone Łukasza Żurka. Fot. Łukasz Żurek

Składniki na spód

  • 200 g herbatników maślanych
  • 2 łyżki masła

Składniki na masę serową

  • 500 g półtłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 500 g mascarpone
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 i 1/2szklanki drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 2 żółtka

Wykonanie
Dokładnie pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (26cm) i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni stopni (góra dół, bez termoobiegu). Twaróg (trzykrotnie zmielony), mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodawać jajka i żółtka ciągle miksując. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni stopni i piec przez ok. 45 minut, aż sernik będzie ścięty. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Sernik królewski ze Spytkowic

Sernik królewski ze Spytkowic.
Sernik królewski ze Spytkowic. Fot. archiwum

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru

Składniki na masę serową

  • 1,2 kg sera białego
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 10 dag rodzynek
  • kokos do posypania
  • 3 łyżeczki kakao

Wykonanie
Ciasto: zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę, rozłożyć na blaszkę.
Masa serowa: jajka ubić z 1/2 szklanki cukru, powoli dodawać ser, całość utrzeć pałką.
Dodać olej, budynie, mleko i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasto, pozostawić ok. 1/2 szklanki masy. Dodać do niej kakao i rozłożyć delikatnie na ser, na to rozłożyć rodzynki.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40 minut. W tym czasie ubijać z trzech białek i 1/2 szklanki cukru pianę, zalać sernik i zapiekać jeszcze 20 minut. Gorący sernik posypać kokosem.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska