Tarta z fasolką szparagową to pomysł na szynki i pyszny obiad. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Dorota Wójcicka, autorka bloga „Daktyle w czekoladzie”.

Składniki na ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie do tarty:
- 220 g fasolki szparagowej
- 100 g serka kanapkowego
- 2 małe jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, dodać masło i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Równomiernie wylepić prostokątną formę do tarty o wymiarach 34x9 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić.
Fasolkę przyciąć do szerokości tarty. Wrzucić do osolonej wody, gotować przez ok. 15 minut, odcedzić, ostudzić.
Do miski wyłożyć serek, dodać jajka, sól, bazylię i pieprz cayenne, wymieszać na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć fasolkę jedną za drugą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec jeszcze około 15 minut.
Zobacz koniecznie!
