https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Tarta z fasolką szparagową. Prosta i pyszna [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Tarta z fasolką szparagową to pomysł na prosty i szybki obiad.
Tarta z fasolką szparagową to pomysł na prosty i szybki obiad. Fot. Dorota Wójcicka
Sezonowe warzywa, jak na przykład fasolka szparagowa, warto wykorzystywać gdzie się da! Zobaczcie przepis na pyszną tartę z żółtą lub zieloną fasolką.

Tarta z fasolką szparagową to pomysł na szynki i pyszny obiad. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Dorota Wójcicka, autorka bloga „Daktyle w czekoladzie”.

Tarta z fasolką szparagową.
Tarta z fasolką szparagową. Fot. Dorota Wójcicka

  
 Składniki na ciasto: 

  • 180 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 1 żółtko 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Składniki na nadzienie do tarty: 

  • 220 g fasolki szparagowej 
  • 100 g serka kanapkowego 
  • 2 małe jajka 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii 
  • szczypta pieprzu cayenne

 

Wykonanie 
Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, dodać masło i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Równomiernie wylepić prostokątną formę do tarty o wymiarach 34x9 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić. 
 Fasolkę przyciąć do szerokości tarty. Wrzucić do osolonej wody, gotować przez ok. 15 minut, odcedzić, ostudzić. 
Do miski wyłożyć serek, dodać jajka, sól, bazylię i pieprz cayenne, wymieszać na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć fasolkę jedną za drugą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec jeszcze około 15 minut. 

  

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska