KGW w Woli Zabierzowskiej powstało w 1955 roku. Jest organizacją wspierającą i kultywującą tradycje ludowe na terenie gminy Niepołomice. Przewodniczącą jest Krystyna Pajdzik. Na święta panie polecają tradycyjnego karpia.
Składniki
- oprawiony karp
- szklanka octu
- 5 szklanek wody
- 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru
- 5 liści laurowych, 5-8 ziaren ziela angielskiego
- 3 duże cebule
Składniki na panierkę
- 2 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- 1/2 l oleju do smażenia
Wykonanie
Cebule obrać i pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na 10 minut. Odcedzić.
Z wody, octu i przypraw ugotować zalewę. Zaparzoną cebulę włożyć do szerokiego naczynia, następnie ułożyć na niej rybę i zalać zalewą. Pozostawić pod przykryciem do następnego dnia, w międzyczasie obracać rybę. Przed smażeniem wyciągnąć rybę z zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku. Rybę panierować i smażyć w głębokim tłuszczu.
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:Świąteczne, proste ciastka z jabłkami
Źródło: Agencja TVN
