https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Karp tradycyjny od Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Przepis na wigilijnego karpia tradycyjnego.

KGW w Woli Zabierzowskiej powstało w 1955 roku. Jest organizacją wspierającą i kultywującą tradycje ludowe na terenie gminy Niepołomice. Przewodniczącą jest Krystyna Pajdzik. Na święta panie polecają tradycyjnego karpia.

Składniki

  • oprawiony karp
  • szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru
  • 5 liści laurowych, 5-8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 duże cebule

Składniki na panierkę

  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 l oleju do smażenia

Wykonanie
Cebule obrać i pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na 10 minut. Odcedzić.
Z wody, octu i przypraw ugotować zalewę. Zaparzoną cebulę włożyć do szerokiego naczynia, następnie ułożyć na niej rybę i zalać zalewą. Pozostawić pod przykryciem do następnego dnia, w międzyczasie obracać rybę. Przed smażeniem wyciągnąć rybę z zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku. Rybę panierować i smażyć w głębokim tłuszczu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska