Agnieszka Nigbor-Chmura od lat szefuje Gazecie Gorlickiej. Kluski z makiem to tradycyjne danie wigilijne.
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 3/4 szklanki wody
- sól
Składniki na masę makową
- szklanka maku
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki posiekanych suszonych moreli
- świeże owoce, jakie lubimy
Wykonanie
Zagnieść ciasto, rozwałkować i posypać mąką. Wykrawać dowolne kształty (można pokroić w kwadraciki - na tzw. łazankę). Kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut od momentu wypłynięcia.
Namoczyć mak (15 minut), odcedzić i zalać wodą tak, aby go przykryła. Gotować przez ok. 30 minut i ponownie odcedzić. Ostudzić, przepuścić dwa razy przez maszynkę. Wymieszać z miodem, śmietanką, orzechami i morelami, podgotować przez ok. 10 minut, stale mieszając.
Kluski można podawać na ciepło i na zimno. Jeśli podajemy je na ciepło, to pokrojone owoce dodajemy na koniec, w formie wianuszka wokół klusek. Jeśli posiłek będzie spożywany na zimno, owoce można wymieszać z kluskami wcześniej. Danie podajemy na finał kolacji wigilijnej, jako deser.
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:Świąteczne, proste ciastka z jabłkami
Źródło: Agencja TVN