Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na wigilijne kluski z makiem i owocami na deser

Redakcja
Wigilijne kluski z makiem i owocami na deser.

Agnieszka Nigbor-Chmura od lat szefuje Gazecie Gorlickiej. Kluski z makiem to tradycyjne danie wigilijne.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 3/4 szklanki wody
  • sól

Składniki na masę makową

  • szklanka maku
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki posiekanych suszonych moreli
  • świeże owoce, jakie lubimy

Wykonanie
Zagnieść ciasto, rozwałkować i posypać mąką. Wykrawać dowolne kształty (można pokroić w kwadraciki - na tzw. łazankę). Kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut od momentu wypłynięcia.

Namoczyć mak (15 minut), odcedzić i zalać wodą tak, aby go przykryła. Gotować przez ok. 30 minut i ponownie odcedzić. Ostudzić, przepuścić dwa razy przez maszynkę. Wymieszać z miodem, śmietanką, orzechami i morelami, podgotować przez ok. 10 minut, stale mieszając.

Kluski można podawać na ciepło i na zimno. Jeśli podajemy je na ciepło, to pokrojone owoce dodajemy na koniec, w formie wianuszka wokół klusek. Jeśli posiłek będzie spożywany na zimno, owoce można wymieszać z kluskami wcześniej. Danie podajemy na finał kolacji wigilijnej, jako deser.

Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony

Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami

Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami

Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska