https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na wigilię. Domowy piernik świąteczny [PRZEPIS]

Marta Góra
Przepis na domowy piernik świąteczny.

Piernik na Boże Narodzenie - przepis. Marta Góra z Krakowa nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tego pysznego piernika.

Składniki na dwie keksówki

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • ok. szklanki miodu
  • ok. szklanki cukru (może być brązowy)
  • 10 dag masła
  • 1/4 l mleka
  • soda oczyszczona - czubata łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • bakalie

Wykonanie

Miód, cukier i masło stopić na ciepło. Ostudzić. Do zimnej mieszaniny dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w ciepłym mleku, przyprawy do piernika i wymieszać. To wszystko dodać do mąki i wyrobić razem łyżką, dodać bakalie. Następnie ubić pianę z białek, lekko wymieszać z ciastem piernikowym, aby cała piana wchłonęła się w ciasto.
Piec w piecu nagrzanym do 180-200 st. do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska