Piernik na Boże Narodzenie - przepis. Marta Góra z Krakowa nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tego pysznego piernika.
Składniki na dwie keksówki
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- ok. szklanki miodu
- ok. szklanki cukru (może być brązowy)
- 10 dag masła
- 1/4 l mleka
- soda oczyszczona - czubata łyżeczka
- przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
- bakalie
Wykonanie
Miód, cukier i masło stopić na ciepło. Ostudzić. Do zimnej mieszaniny dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w ciepłym mleku, przyprawy do piernika i wymieszać. To wszystko dodać do mąki i wyrobić razem łyżką, dodać bakalie. Następnie ubić pianę z białek, lekko wymieszać z ciastem piernikowym, aby cała piana wchłonęła się w ciasto.
Piec w piecu nagrzanym do 180-200 st. do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:Świąteczne, proste ciastka z jabłkami
Źródło: Agencja TVN
