Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy wielkanocne. Wielkanocna babka kakaowa z dżemem z czarnej porzeczki [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Katarzyna Jaworek
Wielkanocna babka kakaowa z dżemem - przepis.

Przepis na pyszną wielkanocną babkę. - Ta babka po prostu rozpływa się w ustach. Doskonała na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc – mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Składniki

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • kandyzowana skórka cytrynowa

Wykonanie
Masło utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodawać mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjąć z formy.
Cukier puder razem z sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polać babkę. Wierzch posypać kandyzowaną skórką cytrynową.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska