https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy wielkanocne. Wielkanocna babka kakaowa z dżemem z czarnej porzeczki [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Katarzyna Jaworek
Wielkanocna babka kakaowa z dżemem - przepis.

Przepis na pyszną wielkanocną babkę. - Ta babka po prostu rozpływa się w ustach. Doskonała na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc – mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Składniki

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • kandyzowana skórka cytrynowa

Wykonanie
Masło utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodawać mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjąć z formy.
Cukier puder razem z sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polać babkę. Wierzch posypać kandyzowaną skórką cytrynową.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

B
Bobo
Jest nowa ulga na kota. Naprawdę można zaoszczędzić dobre pieniądze.
w
wwwa
Ja też o tym słyszałam! Ulga na kota. Mówili w tv o tym.
m
manager
Polecam mieć teraz kota. Wprowadzili nową ulgę Ulgę na kota.
M
Matt
Kurde, szkoda, że mam psa. Teraz podobno jest ulga podatkowa na kota.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska