Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki z fasoli Piękny Jaś: jaśkowe serca na fasolowym łożu [PRZEPIS]

mad
Jaśkowe serca na fasolowym łożu.

Wszyscy wiedzą, że najlepsza fasola rośnie w Zakliczynie. Plantacje fasoli wpisały się bowiem na stałe w krajobraz tej gminy, a potrawy z jej udziałem stanowią najważniejszy element regionalnej kuchni. Znawcy przedmiotu są przekonani, że uprawiana w Dolinie Dunajca odmiana fasoli „Piękny Jaś” ma unikalne walory smakowe i zdrowotne i pod tym względem nie ma równych w świecie. Z tej fasoli tutejsze gospodynie potrafią zrobić cuda.

Składniki na sos fasolowy

  • 100 g fasoli Piękny Jaś
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 400 ml bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • cukier, sól, pieprz

Składniki na kotlet z fasoli

  • 40 dag fasoli Piękny Jaś
  • 12 dag tartej bułki
  • 8 dag masła
  • 5 dag cebuli
  • 2 jaja
  • smalec lub olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie
Sos. Fasolę „Piękny Jaś” zalać wodą, moczyć 8 godz., odlać, zalać świeżą wodą, zagotować i odcedzić.
Cebulę obrać, opłukać, posiekać, przesmażyć na maśle. Wlać zimny bulion, gotować przez 10 min. co jakiś czas mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić sos i zagotować.
Kotlet. Fasolę ugotować, odparować do sucha, przestudzić, zemleć w maszynce. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na tłuszczu na złoto. Do fasoli wbić jaja, dodać cebulę i 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystko wymieszać i przyprawić do smaku. Formować w tartej bułce owalne kotleciki, smażyć z obu stron.

Zobacz koniecznie: Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina według Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem

Zobacz też: Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka

Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką

Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku

Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej

Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku

Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa

Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki

Zobacz też:Siedliszowskie koziołki

Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:

TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska