https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Regionalne przysmaki z fasoli Piękny Jaś: jaśkowe serca na fasolowym łożu [PRZEPIS]

mad
Jaśkowe serca na fasolowym łożu.

Wszyscy wiedzą, że najlepsza fasola rośnie w Zakliczynie. Plantacje fasoli wpisały się bowiem na stałe w krajobraz tej gminy, a potrawy z jej udziałem stanowią najważniejszy element regionalnej kuchni. Znawcy przedmiotu są przekonani, że uprawiana w Dolinie Dunajca odmiana fasoli „Piękny Jaś” ma unikalne walory smakowe i zdrowotne i pod tym względem nie ma równych w świecie. Z tej fasoli tutejsze gospodynie potrafią zrobić cuda.

Składniki na sos fasolowy

  • 100 g fasoli Piękny Jaś
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 400 ml bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • cukier, sól, pieprz

Składniki na kotlet z fasoli

  • 40 dag fasoli Piękny Jaś
  • 12 dag tartej bułki
  • 8 dag masła
  • 5 dag cebuli
  • 2 jaja
  • smalec lub olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie
Sos. Fasolę „Piękny Jaś” zalać wodą, moczyć 8 godz., odlać, zalać świeżą wodą, zagotować i odcedzić.
Cebulę obrać, opłukać, posiekać, przesmażyć na maśle. Wlać zimny bulion, gotować przez 10 min. co jakiś czas mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić sos i zagotować.
Kotlet. Fasolę ugotować, odparować do sucha, przestudzić, zemleć w maszynce. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na tłuszczu na złoto. Do fasoli wbić jaja, dodać cebulę i 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystko wymieszać i przyprawić do smaku. Formować w tartej bułce owalne kotleciki, smażyć z obu stron.

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz:

Zainspiruj się!

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska