Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2019. Wielkanocny żurek na domowym zakwasie owsiano-pszennym [PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Joanna Tokarz
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie owsiano-pszennym - przepis.

Domowy żurek - przepis. - Do tego żurku użyłam zakwasu, który zrobiłam wedle zaleceń mamy. Z dodatkiem pieczarek i kiełbaski był pysznym początkiem naszego wielkanocnego śniadania – mówi Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki

  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 2 kawałki (około 15cm) kiełbasy wiejskiej
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 2 litry wody
  • 0,4 l zakwasu na żurek
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: maggi, ziarenka smaku, pieprz, majeranek- wedle uznania
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Składniki na zakwas

  • 9 garści mąki owsianej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem)
  • letnia woda- tak by przykryło całą mąkę

Wykonanie zakwasu
Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple pod przykryciem na kilka dni. Po 4-5 dniach ściągnąć „kożuch”. Zakwas przelać najpierw przez durszlak do podstawionego nowego garnka, a następnie z tegoż garnka przelać przez sitko do litrowego słoika lub do dwóch, trzech mniejszych. Odstawić do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć nawet miesiąc.

Wykonanie żurku
Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojone pieczarki. Dodać 2 kawałki kiełbaski, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Zagotować.
Boczek pokroić na mniejszą kostkę, podsmażyć na patelni, a gdy się przyrumieni dodać do gotujących się pieczarek i kiełbaski.
Po ok. 20 minutach wyciągnąć ugotowaną kiełbaskę, żeby się całkiem nie rozgotowała.
Do wywaru wlać dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku wymieszać zimną wodę z mąką, wlać do całości, zagotować. Z garnka odlać troszkę płynu i w nim rozprowadzić śmietanę. Wlać i ponownie poczekać aż się zagotuje. Doprawić do smaku. Dodać kiełbaskę. Podawać z jajkiem.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska