Domowy żurek - przepis. - Do tego żurku użyłam zakwasu, który zrobiłam wedle zaleceń mamy. Z dodatkiem pieczarek i kiełbaski był pysznym początkiem naszego wielkanocnego śniadania – mówi Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki
- 20 dag pieczarek
- 20 dag boczku wędzonego
- 2 kawałki (około 15cm) kiełbasy wiejskiej
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 2 litry wody
- 0,4 l zakwasu na żurek
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki
- przyprawy: maggi, ziarenka smaku, pieprz, majeranek- wedle uznania
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Składniki na zakwas
- 9 garści mąki owsianej
- 1 łyżka mąki pszennej
- skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem)
- letnia woda- tak by przykryło całą mąkę
Wykonanie zakwasu
Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple pod przykryciem na kilka dni. Po 4-5 dniach ściągnąć „kożuch”. Zakwas przelać najpierw przez durszlak do podstawionego nowego garnka, a następnie z tegoż garnka przelać przez sitko do litrowego słoika lub do dwóch, trzech mniejszych. Odstawić do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć nawet miesiąc.
Wykonanie żurku
Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojone pieczarki. Dodać 2 kawałki kiełbaski, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Zagotować.
Boczek pokroić na mniejszą kostkę, podsmażyć na patelni, a gdy się przyrumieni dodać do gotujących się pieczarek i kiełbaski.
Po ok. 20 minutach wyciągnąć ugotowaną kiełbaskę, żeby się całkiem nie rozgotowała.
Do wywaru wlać dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku wymieszać zimną wodę z mąką, wlać do całości, zagotować. Z garnka odlać troszkę płynu i w nim rozprowadzić śmietanę. Wlać i ponownie poczekać aż się zagotuje. Doprawić do smaku. Dodać kiełbaskę. Podawać z jajkiem.
Zobacz koniecznie:Tradycyjne dania wielkanocne - przepisy naszych Czytelników
Zobacz też przepisy na wielkanocną paschę:
Wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami
Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami
Tradycyjna pascha morelowa jak u babci
Zobacz też:Deser bez pieczenia na Wielkanoc: czekoladowe ptasie gniazda
Zobacz też:Prosty deser wielkanocny jak jajko
Zobacz też:Przepis na babkę wielkanocną. Efektowna babka szpinakowa
Zobacz też:Pyszne, tradycyjne ciasta na Wielkanoc: babka, mazurek, pascha - przepisy naszych Czytelników
Zobacz też:Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami
Zobacz też:Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami
Zobacz też:Wielkanocne jajko w nowej odsłonie. Minibabeczki z pastą jajeczną
Zobacz też:Żurek wielkanocny, krzonówka, pituch. Przepisy na wielkanocne zupy z Małopolski
Zobacz też:Jak zrobić idealną babę na Wielkanoc radzi Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?
Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku
