Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkie majowe grillowanie. Czy potrawy z grilla są zdrowe?

mad
40 procent Polaków powyżej 15 roku życia spędza długi weekend majowy na biesiadzie grillowej.
40 procent Polaków powyżej 15 roku życia spędza długi weekend majowy na biesiadzie grillowej. pixabay.com
Majówka 2020 tuż-tuż, a wraz z nią rozpoczęcie sezonu grillowego. Pieczone kiełbasy, karkówka czy szaszłyki to dla większości podstawa udanego barbecue. Jednak czy przyrządzone w ten sposób potrawy nie zaszkodzą zdrowiu? Czy odchudzając się można nadal smacznie spędzić długi weekend majowy? Ekspert podpowiada co zrobić, aby majówka była zdrowa i smaczna.

Według badania przeprowadzonego przez GfK , wynika, że ponad 40 proc. Polaków powyżej 15 roku życia spędza długi weekend majowy na biesiadzie grillowej. Cieplejsze dni, towarzystwo najbliższych i smaczne jedzenie sprawiają, że Polacy chętnie spędzają majówkowy weekend na zewnątrz. Ale czy grillowanie może wpłynąć na zdrowie?
Jak podaje literatura medyczna, na organizm człowieka w znacznej mierze oddziałują zanieczyszczenia środowiska. Wśród nich powszechnie występującymi są wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) – są to związki o udokumentowanym działaniu mutagennym i kancerogennym, powodujące zwiększone ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Jednym ze źródeł emisji związków z grupy WWA do środowiska czy żywności jest spalanie różnych substancji, począwszy od drewna, przez papierosy, po... grilla.

Przyprawy, które korzystnie wpłyną na zdrowie

- Można minimalizować wpływ tych zagrożeń poprzez używanie odpowiednich przypraw. A więc jak już decydujemy się na małe odstępstwo od zdrowej diety, warto to zrobić ze smakiem. Dlatego tą jedną kiełbaskę czy kawałek karkówki warto przyprawić kminkiem, kolendrą, imbirem, rozmarynem lub kurkumą, które to charakteryzują się właściwościami antyoksydacyjnymi – wyjaśnia Monika Honory, holistyczny ekspert ds. żywienia.

Wybieraj świadomie

Innym aspektem grillowania, które może wpływać na zdrowie, jest kaloryczność spożywanych posiłków. Kilkugodzinna, zakrapiana lekkim alkoholem biesiada, może także obciążyć żołądek oraz wątrobę. Osoby walczące z kilkoma nadmiernymi kilogramami powinny w sposób przemyślany podejść do sprawy przygotowania posiłków na weekend majowy.
- Z jakich produktów spożywczych nie jesteśmy w stanie zrezygnować w tym czasie? To pierwsze pytanie, które powinniśmy sobie zadać na początku przygotowań – radzi Monika Honory. - O wiele łatwiej jest stworzyć przepisy i modyfikować je mając podstawę, czyli bazę ulubionych produktów. Dzięki temu możemy w świadomy sposób wymienić jedne produkty na inne lub zmienić postać ich przygotowania. Dlatego też proponuję, aby zamiast kiełbaski z grilla przygotować na przykład pyszną i sycącą zupę na bazie kiełbasy i boczku” – radzi Monika Honory, ekspert ds. żywienia.

Eksperymenty w kuchni

W trakcie weekendu majowego warto więc poeksperymentować w kuchni, stworzyć własne, niepowtarzalne kombinacje w formie zupy na ulubionych produktach. Jest to świetny sposób, aby zdrowo i smacznie spędzić ten czas, nie rezygnując z przyjemności, a przy tym tracić kilogramy.
- Warto zwrócić uwagę na fakt, iż produkty gotowane są o wiele delikatniejsze dla żołądka, nie są narażone na dodatek niekorzystnych dla organizmu związków”- dodaje ekspertka.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska