Wiosenna sałatka z młodym bobem i botwinką. Przepisem na tą pyszną i zdrową sałatkę podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop, autorka bloga „W zielonej kuchni”.
Składniki
- pół pęczka młodych liści botwinki
- 40 g mozzarelli
- 50 g obranego bobu
Składniki na sos
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Liście botwinki umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Mozzarellę pokroić w kostkę. Bób i mozzarellę wyłożyć na liście botwiny. Do słoika przełożyć jogurt grecki i majonez. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę prosto do słoika. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Gotowym sosem polać sałatkę.
Zobacz też:Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno
Zobacz też:8 propozycji na dania z bobem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami
Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy
Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników
Zobacz też:Grillowane szparagi z czosnkiem, cytryną i tymiankiem
Zobacz też:Czas na szparagi. Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą [PRZEPIS]
Zobacz też:Pyszne ryby z grilla na różne sposoby [PRZEPISY]
Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe
Zobacz też:Pięć pomysłów na dania z rabarbarem
Zobacz też:Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i serkiem
Zobacz też:Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla
Zobacz też:Grill bez wyrzutów sumienia, czyli jak przygotować zdrowe i smaczne potrawy na grilla

Wideo