Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z dyni. Krem z dyni z czerwoną soczewicą z dodatkiem fety i z chrupiącym pieczywem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Krem z dyni z czerwoną soczewicą z dodatkiem fety i z chrupiącym pieczywem. Zobaczcie przepis!
Krem z dyni z czerwoną soczewicą z dodatkiem fety i z chrupiącym pieczywem. Zobaczcie przepis! Fot. materiały prasowe
Rozgrzewająca zupa krem z dyni to jesienny klasyk na naszych stołach. Sycąca, aromatyczna i niezwykle smaczna. Zobaczcie przepis na rewelacyjny krem z dyni.

Przepis na nieco podkręconą wersję klasycznego kremu z dyni, wzbogacony o czerwoną soczewicę, ser feta oraz czosnkowe grzanki.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
  • 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion lub woda
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
  • oliwa
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • 4 kromki bagietki wiejskiej
  • ser feta
  • pietruszka posiekana
  • olej z dyni

Wykonanie
W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem.
Dodajemy dynię i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą. Całość gotujemy aż soczewica i dynia zmięknie.
Zupę blendujemy. Podajemy z opieczoną w piecu i natartą czosnkiem grzanką i serem feta. Całość polewamy olejem z dyni, posypujemy pietruszką.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska