Przepis na nieco podkręconą wersję klasycznego kremu z dyni, wzbogacony o czerwoną soczewicę, ser feta oraz czosnkowe grzanki.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
- 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku
- bulion lub woda
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
- oliwa
- sól i pieprz
Dodatki:
- 4 kromki bagietki wiejskiej
- ser feta
- pietruszka posiekana
- olej z dyni
Wykonanie
W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem.
Dodajemy dynię i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą. Całość gotujemy aż soczewica i dynia zmięknie.
Zupę blendujemy. Podajemy z opieczoną w piecu i natartą czosnkiem grzanką i serem feta. Całość polewamy olejem z dyni, posypujemy pietruszką.

Wideo