Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
- 1 kg dojrzałej dyni bez skórki
- 1 duża marchewka
- 1 mały seler
- 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 skrzydełka drobiowe
- 1 i 1/2 litra wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki śmietanki 18 proc.
- 1 opakowanie grzanek czosnkowych
- przyprawy: wegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry
Wykonanie
Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera ugotować wywar. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany, wyjąć skrzydełka, dodać dynię i pomidory. Gotować na małym ogniu.
W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją na złoty kolor z masłem i czosnkiem. Dodać do zupy. Przyprawić do smaku według uznania.
Kiedy dynia jest już miękka, zdjąć zupę z ognia i trochę ostudzić, a następnie zblendować i jeszcze raz doprawić. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć wodą.
Zupę podawać z grzankami i odrobiną śmietany, apetycznie wygląda posypana pietruszką.

Wideo