Rozszyfruj jajeczny kod, czyli na co zwrócić uwagę kupując jajka
Wydawać się może, że jajka to produkty, które na pierwszy rzut oka nie różnią się zbytnio między sobą. Jednak w rzeczywistości jajko jajku nierówne. Wystarczy...
Należy spożyć do, najlepiej spożyć przed końcem – różnica, która ma znaczenie
Kupując produkty spożywcze coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Czy jednak każdy z nas wie, czym dokładnie różni się „należy spożyć...
Obiad jak u mamy. Pamiętacie takie potrawy? Sprawdź przepisy
Są potrawy, których smak pamiętamy na zawsze. Gotowała je mama. Kiedy wracaliśmy ze szkoły, pachniało w całym domu. Przypominamy przepisy na obiad jak u mamy....
3 powody, by jeść płatki zbożowe
Produkty powstałe ze zbóż, w tym pełnoziarniste płatki, to ważny element prawidłowego sposobu odżywiania. Obok warzyw i owoców przetwory zbożowe powinny...
Ogień, czyli o papryczkach chili słów kilka
Różnią się od siebie rozmiarem, kształtem, a przede wszystkim poziomem ostrości. Papryczki chili, bo o nich mowa, skrywają też w sobie niesamowite właściwości....
„Neapol. Łakomym okiem” to przewodnik smakowity. Ze scudetto SSC Napoli w tle
Jako fan futbolu nie mogłem rozpocząć lektury tej książki od innego rozdziału niż tego poświęconego SSC Napoli. I spotkała mnie niespodzianka nie lada. Otóż...
Chrupiąca sałatka z rzodkiewką, tuńczykiem i jajkiem. Trudno się oderwać
Mam dla ciebie przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem, którą z powodzeniem możesz przygotować na lekki obiad czy kolację. Jest pyszna, sycąca i pożywna....
Orkisz – złoto wśród zbóż
Orkisz należy do najstarszych gatunków pszenicy. Współczesne badania naukowe dowodzą, że jest najzdrowszy ze wszystkich rodzajów zbóż. Posiada optymalną ilość...
Tak mieszkają Sławomir i Kajra. To ich urocze gniazdko w Małopolsce
Magdalena "Kajra" Kajrowicz i urodzony w Krakowie Sławomir Zapała od 12 lat są szczęśliwym małżeństwem i wychowują syna, który nie tak dawno skończył 7 lat....
W tych znanych rybach mogą być jaja tasiemca - ostrzega Magda Gessler
Magda Gessler - znana restauratorka a dla wielu osób autorytet i skarbnica wiedzy w kwestiach kulinarnych - ostrzega przed jedzeniem takiej ryby. - To ogromne...
Polskie danie w rankingu 10 najlepszych potraw świata! Sprawdźcie TOP przysmaków
Jedzenie to nie tylko konieczność, ale też przyjemność i przygoda. Kuchnia zbliża ludzi, niezależnie od kultury, religii czy szerokości geograficznej. Zwłaszcza...
Słodka historia miasta. Tak wyglądała Krakowska Fabryka Cukrów i Czekolady
Adama Piaseckiego nazywano, nie tylko w Krakowie, "królem czekolady". To on założył w 1910 roku Krakowską Fabrykę Cukrów i Czekolady, która dała początek...
Kawiarniane życie z dawnych lat. W tych miejscach spotykała się śmietanka towarzyska
Kawiarnie z dawnych lat to opowieść. Nie tylko o kawie, która przecież nie była tak powszechna, jak teraz, ale przede wszystkim o ludziach. Jak podaje...
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Poznaj 8 powodów, dla których warto ją jeść
Ponad 60 proc. Polaków deklaruje, że je czekoladę przynajmniej raz w miesiącu. Jak się okazuje, może wyjść im to na zdrowie. Jeśli chcesz poznać jej prawdziwe...
Ziemniaki polskie czy greckie? Na młode trzeba poczekać, najpierw wczesne
Młode ziemniaki, jajko sadzone i kefir. Brzmi jak idealny obiad, prawda? Ten zestaw będzie obowiązkowym daniem wschodzącego lata. Wielu z nas gubi się jednak w...
Podbiał oznacza wiosnę. Przepisy z podbiału dla zdrowia i urody
Jeśli byliśmy ostatnio na spacerze, na pewno zauważyliśmy charakterystyczną roślinę. Małe kwiatuszki wyróżniają się pośród powszechnej szarości żółtymi...
Wiosenna edycja Restaurant Week 2024. Wypróbuj jedzenie, które wyznacza trendy
Wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week została ogłoszona pod hasłem „Food News Good News”. Smakosze oryginalnych posiłków mogą rozsmakować się w specjalnie...
W Krakowie trwa niezwykły kulinarny festiwal. Można spróbować potraw z całego świata
51 krakowskich restauracji stoi otworem przed uczestnikami festiwalu RestaurantWeek. Kulinarne szaleństwo potrwa do 24 kwietnia. W festiwalowej cenie spróbować...
Sok z brzozy: cena, właściwości, przechowywanie i dawkowanie.
Sok z brzozy kosztuje niewiele (cena soku z brzozy to ok. 10 zł), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by sok zebrać samemu. I pić prosto z drzewa jak Julian...
Co włożyć do wielkanocnego koszyczka i jakie jest znaczenie pokarmów?
Wielkanoc dla większości z nas kojarzy się z koszyczkiem do święcenia i wielkanocnym śniadaniem. W Wielką Sobotę tradycyjnie niesiemy koszyczki na poświęcenie...
Posadzili trufle pod Tarnowem. Ich wyjątkowy smak w potrawach ma rozbudzić zmysły
Grzybnie trufli – najdroższych grzybów świata zasadzono w różnych miejscowościach gminy Tarnów. Jest duża szansa na to, że ich hodowla odrodzi się na naszym...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Taxi
Dodano wczoraj w kategorii Hotel
Dodano wczoraj w kategorii Wyposażenie mieszkań