Szefowie kuchni Połka i Allan ugotują krem czosnkowy z boczkiem i grzankami
Allan i Połka to cenieni już szefowie kuchni w Gorlicach i nie tylko. Kilkanaście dni temu zamknęli lokal przy ul. Narutowicza, by otworzyć swoją restaurację...
Łosoś hodowlany czy dziki?
Polacy uwielbiają łososia. Ponad 70 proc. z nas deklaruje, że kupuje tę rybę. Doceniamy jej smaczne mięso o charakterystycznym kolorze, wartości odżywcze,...
Przepisy na dania z cukinią naszych Czytelników
Cukinia - przepisy. Tania, smaczna i… niskokaloryczna. Można z niej wyczarować przepyszne dania. Kliknijcie w galerię i zobaczcie TOP 10 dań z cukinii naszych...
Mnóstwo grzybów w lasach! Sprawdź na mapie grzybów, gdzie znajdziesz borowiki i rydze
Rekordowy wysyp grzybów to już fakt. W lasach obrodziły teraz m.in. kanie, rydze, borowiki i maślaki. Takie grzyby są świetne na domowe przetwory na zimę....
Polska Rzeczpospolita grzybowa. Sznury grzybów na... Rynku Głównym w Krakowie
Czasy się zmieniają, ale amatorów zbierania grzybów nie brakuje. Tak teraz, jak i kiedyś, jedni zbierają dla siebie i dla przyjemności, inni - na sprzedaż, by...
Jak suszyć i przechowywać grzyby
Grzyby - suszenie. Jak suszyć grzyby? Nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni smaku i aromatu grzybów niż suszenie. Suszone grzyby zachowują wszystkie...
Krakowskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin. Tu warto się wybrać
W Krakowie zostały wyróżnione aż 22 restauracje, które otrzymały rekomendacje w Przewodniku MICHELIN Polska 2024. Chociaż najwyższym wyróżnieniem dla...
Sześć powodów, dla których warto sięgać po ziemniaki
Ziemniaki należą - obok pszenicy, ryżu i kukurydzy - do gatunków roślin uprawnych decydujących...
Tłumy na otwarciu nowego kebaba w Krakowie!
Polacy uwielbiają kebab, a otwarcie nowej restauracji Piri-Piri Kebab w Krakowie tylko to potwierdza. 16 października o godzinie 11:00 na Alei Pokoju 1 ruszyła...
Pszenny czy żytni? Ciekawostki na święto chleba
Czy wiecie, że w starożytnej Grecji znano około 50 przepisów na różnego rodzaju chleby, a w średniowieczu piekarze wypiekali 9 głównych rodzajów chleba? 16...
Najlepsza jesienna kawa w Krakowie. W tych kawiarniach poczujesz jesień!
Jesienny sezon rozkręcił się na dobre, co oznacza, że do krakowskich kawiarni już zawitały klimatyczne menu. W tym sezonie lokale stawiają, przede wszystkim, na...
Najmodniejsze diety w opinii dietetyka
Pewnie częściej myślimy o zmianie nawyków żywieniowych, a nawet o zrzuceniu kilku kilogramów. W ostatnich miesiącach najmodniejsze diety to m.in. Sirt, dieta...
Co i dlaczego warto zapakować do szkolnego plecaka?
Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta u dzieci i młodzieży jest niezwykle ważna dla ich prawidłowego rozwoju zarówno fizycznego jak i intelektualnego. Dobrej...
Zielone warzywa na zdrowie
Natura zadbała o to, abyśmy nawet jesienią mogli korzystać ze świeżych zielonych warzyw. Co może zaskakiwać, jest ich wyjątkowo wiele o tej porze roku. Są...
Należy spożyć do, najlepiej spożyć przed końcem – różnica, która ma znaczenie
Kupując produkty spożywcze coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Czy jednak każdy z nas wie, czym dokładnie różni się „należy spożyć...
Robert Makłowicz poleca krakowskie restauracje. Te nowe miejsca go oczarowały
Podróżujący po całym świecie Robert Makłowicz tym razem poświęcił dużo czasu scenie kulinarnej w swoim rodzinnym Krakowie. W swoim nowym materiale na youtube...
Zieloneckie Smaki wpisują się w kulturę ludową. Gospodynie stanęły do konkursu
Rolada drobiowa z nadzieniem - to właśnie potrawa, którą wybrano jako motyw przewodni tegorocznego konkursu kulinarnego „Zieloneckie Smaki”. To już druga edycja...
Pijany tort babci Stasi cukierniczym hitem i Wypiekiem Regionalnym Ziemi Gorlickiej
Przez najbliższy rok panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łużnej mogą chwalić się pijanym tortem orzechowym babci Stasi, który dzisiaj podczas konkursu kulinarnego...
Pyszne desery z malinami
Maliny to ulubiony owoc wielu osób. Apetyczne, słodkie, a jednocześnie lekko kwaskowe - podbijają podniebienia niejednego smakosza sezonowych specjałów....
Święto Winobrania pod Krakowem. Uniwersyteckie Grono i edukacja w roli głównej
Zwiedzanie winnicy i stacji doświadczalnej, degustacja win, soków, owoców jesiennych oraz miodów i wypieków z jabłek uniwersyteckich, a także porady ogrodnicze...
Najlepsza potrawa z grzybów. Kto wygrał konkurs w Borzęcinie?
Wrzesień to początek grzybowego sezonu. Jedni lubią zbierać, inni – smakować. Polędwiczki w sosie borowikowym, roladki ziemniaczane nadziewane grzybami czy...
Odczaruj kanapki! Proste pomysły na zdrowe drugie śniadanie do szkoły. Podpowiedzi
Drugie śniadanie nie musi być nudą. Nie poddajemy się. Przekąski na drugie śniadanie dodadzą dzieciom energii i urozmaicą szkolne życie. Zobaczcie nasze...
Dodano 8 godzin temu w kategorii Ubezpieczenia
Dodano 3 dni temu w kategorii Budownictwo przemysłowe
Dodano 3 dni temu w kategorii Winiarnia
Dodano 4 dni temu w kategorii Aplikacje mobilne