Pomysł na śniadanie. Kanapki bez pieczywa to dobra propozycja dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego pieczywa albo po prostu poeksperymentować. Są nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie w przygotowaniu.
– Dobrym zamiennikiem pieczywa i bazą dla tego typu przekąsek mogą być świeże warzywa, np. sałata, cykoria lub cukinia. Ważne, aby takie kanapki były różnorodne i bogate w składniki odżywcze. Dlatego wybierajmy chude wędliny, które mają niewiele tłuszczu i cholesterolu, ale są bogatym źródłem białka. Wędliny zawierają także żelazo, cynk, fosfor i witaminy z grupy B, czyli B1 i B2, które poprawiają przemianę materii i wspomagają układ nerwowy – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Kanapka z cykorii z szynką i cytrynowym sosem [PRZEPIS]
Składniki:
- szynka (np. Kurpiowskie Specjały) (ok. 250 g)
- groszek konserwowy (1 puszka)
- papryka świeża czerwona (1 sztuka)
- jajka ugotowane na twardo (3 szt.)
- ser żółty (150 g)
- sos wiosenny
Składniki na sos wiosenny
- sok z jednej cytryny
- olej (50 ml)
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść)
- sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku
Dodatkowo
- liście cykorii, radicio lub innej sałaty
Wykonanie sosu: posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wykonanie sałatki: szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny – całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!

Tortille z liśćmi szpinaku i schabem [PRZEPIS]
Składniki:
- 2 placki tortilli
- 100 g schabu Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 100 g młodego szpinaku
- 8 plastrów pomidora
- 1 żółta papryka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.

Roladki z cukinii z sałatą, oliwią i szynką gotowaną [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 duża cukinia
- oliwa z oliwek
- szynka gotowana w plastrach ZM Pekpol (tyle plastrów, ile roladek)
- sałata strzępiasta
- pieprz
- oliwa
- natka pietruszki
- wykałaczki
Wykonanie:
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posmarować oliwą i posypać ziołami. Cukinię usmażyć na patelni grillowej do zarumienienia.
Na cukinię położyć liść sałaty, plasterek szynki i posypać pieprzem lub ziołami, do środka włożyć natkę pietruszki, ciasno zawinąć. W środek roladki wbić wykałaczkę i nadziać na nią roladkę. W ten sam sposób przygotować wszystkie roladki.
