Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na zdrowe śniadanie. Na kwarantannie podjadaj zdrowo: 3 pomysły na fit kanapki bez pieczywa – sprawdź jak je zrobić [PRZEPISY]

mad
Kanapki bez pieczywa to dobra propozycja dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego pieczywa albo po prostu poeksperymentować.
Kanapki bez pieczywa to dobra propozycja dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego pieczywa albo po prostu poeksperymentować. Fot. materiały prasowe
Przedłużająca się kwarantanna z powodu koronawirusa sprawia, że większość czasu spędzamy w domach. Nasze mieszkania zyskały nowe funkcje stając się nie tylko przestrzenią do relaksu, ale też pracy. To z kolei sprawia, że śniadanie i lunch jemy w domu, ale też znacznie częściej zaglądamy do lodówki w poszukiwaniu czegoś smakowitego. I chociaż zwykła kanapka może wydawać się czymś niewinnym, to jednak zbyt duża ilość pieczywa nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Dlatego wypróbuj alternatywę dla tradycyjnych kanapek – poznaj nasze propozycje na przekąski bez pieczywa.

Pomysł na śniadanie. Kanapki bez pieczywa to dobra propozycja dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego pieczywa albo po prostu poeksperymentować. Są nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie w przygotowaniu.

– Dobrym zamiennikiem pieczywa i bazą dla tego typu przekąsek mogą być świeże warzywa, np. sałata, cykoria lub cukinia. Ważne, aby takie kanapki były różnorodne i bogate w składniki odżywcze. Dlatego wybierajmy chude wędliny, które mają niewiele tłuszczu i cholesterolu, ale są bogatym źródłem białka. Wędliny zawierają także żelazo, cynk, fosfor i witaminy z grupy B, czyli B1 i B2, które poprawiają przemianę materii i wspomagają układ nerwowy – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Kanapka z cykorii z szynką i cytrynowym sosem.
Kanapka z cykorii z szynką i cytrynowym sosem. Fot. materiały prasowe

Kanapka z cykorii z szynką i cytrynowym sosem [PRZEPIS]

Składniki:

  • szynka (np. Kurpiowskie Specjały) (ok. 250 g)
  • groszek konserwowy (1 puszka)
  • papryka świeża czerwona (1 sztuka)
  • jajka ugotowane na twardo (3 szt.)
  • ser żółty (150 g)
  • sos wiosenny

Składniki na sos wiosenny

  • sok z jednej cytryny
  • olej (50 ml)
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść)
  • sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku

Dodatkowo

  • liście cykorii, radicio lub innej sałaty

Wykonanie sosu: posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wykonanie sałatki: szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny – całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!

Tortille z liśćmi szpinaku i schabem.
Tortille z liśćmi szpinaku i schabem. Fot. materiały prasowe

Tortille z liśćmi szpinaku i schabem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 100 g schabu Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 100 g młodego szpinaku
  • 8 plastrów pomidora
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz do smaku

Wykonanie:
Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.

Roladki z cukinii z sałatą, oliwią i szynką gotowaną.
Roladki z cukinii z sałatą, oliwią i szynką gotowaną. Fot.123RF

Roladki z cukinii z sałatą, oliwią i szynką gotowaną [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • oliwa z oliwek
  • szynka gotowana w plastrach ZM Pekpol (tyle plastrów, ile roladek)
  • sałata strzępiasta
  • pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • wykałaczki

Wykonanie:
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posmarować oliwą i posypać ziołami. Cukinię usmażyć na patelni grillowej do zarumienienia.
Na cukinię położyć liść sałaty, plasterek szynki i posypać pieprzem lub ziołami, do środka włożyć natkę pietruszki, ciasno zawinąć. W środek roladki wbić wykałaczkę i nadziać na nią roladkę. W ten sam sposób przygotować wszystkie roladki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska