Akcja Małopolskiego Ambasadora Smaku „Pogotowie kulinarne”. Jak już informowaliśmy, w Krakowie ruszyła akcja małopolskich kucharzy „Pogotowie kulinarne”. Jeżeli nie wiecie, co zrobić z zapasami jedzenia, jak nie marnować żywności w czasach epidemii koronawirusa – można zadzwonić pod numer telefonu 782 340 531 i uzyskać bezpłatnie porady profesjonalnych szefów kuchni.
![Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: jak zrobić dobre naleśniki i ciasto na pierogi? [PORADNIK]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/2e/9c/5e7b1ed12b2a3_o,size,380x238,q,71,h,5bb0ff.jpg)
My poprosiliśmy Aleksandra Zachutę pomysłodawcę „Pogotowia kulinarnego” o kilka porad na temat dań mącznych. Jak zrobić dobre naleśniki i ciasto na pierogi? Zobaczcie!

Mąka to podstawowy produkt w naszych domach! Bez niej nie byłoby budyniu, bułeczek czy domowego chlebka!
Jednak są ludzie, którzy daliby się pokroić za naleśniki czy pierogi z owocami! Oto szybkie, proste przepisy na domowe smakołyki.

Przepis na rewelacyjne naleśniki
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej – jeśli nie masz - nic nie szkodzi!)
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
Wykonanie
Wszystko dobrze wymieszać rózgą lub mikserem. Odstaw na pół godziny, aby wszystko się dobrze połączyło. Smaż na rozgrzanej patelni pokrytej cieniutką warstwą tłuszczu (można na widelec nabić odrobinę słoninki i przed wylaniem ciasta na powierzchnię patelni, przetrzeć ją).

Przepis na najlepsze ciasto na pierogi
Składniki na ciasto parzone
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml gorącej wody
- szczypta soli
Dodatkowo
- łyżka oleju
Wykonanie
Wsyp mąkę do miski. Zalej wrzątkiem. Dobrze zamieszaj. Odczekaj 5 minut aż masa przestygnie. Wyrzuć na stolnicę i zagnieć dodając wody tyle, aż ciasto będzie sprężyste i miękkie. Kiedy zacznie odchodzić od ręki dolej odrobinę oleju (łyżkę stołową) i zagnieć, aby było gładkie i sprężyste. Odstaw do lodówki.
W międzyczasie przygotuj owoce - co masz: jabłka, gruszki, śliwki świeże czy mrożone.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość 2-3 mm. Wytnij kółka o średnicy nieco większej niż śliwka czy truskawka. Między dwa płatki ciasta włóż owoc i starannie zagnieć dookoła! Wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj jeszcze kilka chwil od wypłynięcia. Są gotowe zaraz po wyciągnięciu z wody.
Macie pytania? Dzwońcie na „Pogotowie Kulinarne” albo napiszcie pytanie w komentarzu.
Zobacz też co zrobić z czerstwym pieczywem i do czego można wykorzystać chleb: KLIK
Zobacz też, co można zrobić z nadmiarem ugotowanego makaronu i jak zrobić domowy makaron: KLIK
Zobacz też co zrobić z ziemniakami z obiadu i do czego wykorzystać obierki: KLIK
Zobacz koniecznie!
