Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: jak zrobić dobre naleśniki i ciasto na pierogi? [PORADNIK]

mad
Jak zrobić rewelacyjne naleśniki i ciasto na pierogi? Zobacz przepisy Aleksandra Zachuty, szefa kuchni.
Jak zrobić rewelacyjne naleśniki i ciasto na pierogi? Zobacz przepisy Aleksandra Zachuty, szefa kuchni. Fot. Aleksander Zachuta
Siedzisz w domu? Zrób rewelacyjne naleśniki lub pierogi. Jak? Podpowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni, pomysłodawca „Pogotowia Kulinarnego”, akcji Małopolskiego Ambasadora Smaku. Zobaczcie jego przepisy!

Akcja Małopolskiego Ambasadora Smaku „Pogotowie kulinarne”. Jak już informowaliśmy, w Krakowie ruszyła akcja małopolskich kucharzy „Pogotowie kulinarne”. Jeżeli nie wiecie, co zrobić z zapasami jedzenia, jak nie marnować żywności w czasach epidemii koronawirusa – można zadzwonić pod numer telefonu 782 340 531 i uzyskać bezpłatnie porady profesjonalnych szefów kuchni.

Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: jak zrobić dobre naleśniki i ciasto na pierogi? [PORADNIK]

My poprosiliśmy Aleksandra Zachutę pomysłodawcę „Pogotowia kulinarnego” o kilka porad na temat dań mącznych. Jak zrobić dobre naleśniki i ciasto na pierogi? Zobaczcie!

Aleksander Zachuta.
Aleksander Zachuta.

Mąka to podstawowy produkt w naszych domach! Bez niej nie byłoby budyniu, bułeczek czy domowego chlebka!
Jednak są ludzie, którzy daliby się pokroić za naleśniki czy pierogi z owocami! Oto szybkie, proste przepisy na domowe smakołyki.

Naleśniki.
Naleśniki. Fot. Aleksander Zachuta

Przepis na rewelacyjne naleśniki

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej – jeśli nie masz - nic nie szkodzi!)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Wykonanie
Wszystko dobrze wymieszać rózgą lub mikserem. Odstaw na pół godziny, aby wszystko się dobrze połączyło. Smaż na rozgrzanej patelni pokrytej cieniutką warstwą tłuszczu (można na widelec nabić odrobinę słoninki i przed wylaniem ciasta na powierzchnię patelni, przetrzeć ją).

Pierogi.
Pierogi. Fot. Aleksander Zachuta

Przepis na najlepsze ciasto na pierogi

Składniki na ciasto parzone

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • łyżka oleju

Wykonanie
Wsyp mąkę do miski. Zalej wrzątkiem. Dobrze zamieszaj. Odczekaj 5 minut aż masa przestygnie. Wyrzuć na stolnicę i zagnieć dodając wody tyle, aż ciasto będzie sprężyste i miękkie. Kiedy zacznie odchodzić od ręki dolej odrobinę oleju (łyżkę stołową) i zagnieć, aby było gładkie i sprężyste. Odstaw do lodówki.
W międzyczasie przygotuj owoce - co masz: jabłka, gruszki, śliwki świeże czy mrożone.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość 2-3 mm. Wytnij kółka o średnicy nieco większej niż śliwka czy truskawka. Między dwa płatki ciasta włóż owoc i starannie zagnieć dookoła! Wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj jeszcze kilka chwil od wypłynięcia. Są gotowe zaraz po wyciągnięciu z wody.

Macie pytania? Dzwońcie na „Pogotowie Kulinarne” albo napiszcie pytanie w komentarzu.

Zobacz też co zrobić z czerstwym pieczywem i do czego można wykorzystać chleb: KLIK

Zobacz też, co można zrobić z nadmiarem ugotowanego makaronu i jak zrobić domowy makaron: KLIK

Zobacz też co zrobić z ziemniakami z obiadu i do czego wykorzystać obierki: KLIK

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska