Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: jak zrobić dobre naleśniki i ciasto na pierogi? [PORADNIK]

mad
Jak zrobić rewelacyjne naleśniki i ciasto na pierogi? Zobacz przepisy Aleksandra Zachuty, szefa kuchni. Fot. Aleksander Zachuta
Siedzisz w domu? Zrób rewelacyjne naleśniki lub pierogi. Jak? Podpowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni, pomysłodawca „Pogotowia Kulinarnego”, akcji Małopolskiego Ambasadora Smaku. Zobaczcie jego przepisy!

Akcja Małopolskiego Ambasadora Smaku „Pogotowie kulinarne”. Jak już informowaliśmy, w Krakowie ruszyła akcja małopolskich kucharzy „Pogotowie kulinarne”. Jeżeli nie wiecie, co zrobić z zapasami jedzenia, jak nie marnować żywności w czasach epidemii koronawirusa – można zadzwonić pod numer telefonu 782 340 531 i uzyskać bezpłatnie porady profesjonalnych szefów kuchni.

Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: jak zrobić dobre naleśniki i ciasto na pierogi? [PORADNIK]

My poprosiliśmy Aleksandra Zachutę pomysłodawcę „Pogotowia kulinarnego” o kilka porad na temat dań mącznych. Jak zrobić dobre naleśniki i ciasto na pierogi? Zobaczcie!

Aleksander Zachuta.
Aleksander Zachuta.

Mąka to podstawowy produkt w naszych domach! Bez niej nie byłoby budyniu, bułeczek czy domowego chlebka!
Jednak są ludzie, którzy daliby się pokroić za naleśniki czy pierogi z owocami! Oto szybkie, proste przepisy na domowe smakołyki.

Naleśniki.
Naleśniki. Fot. Aleksander Zachuta

Przepis na rewelacyjne naleśniki

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej – jeśli nie masz - nic nie szkodzi!)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Wykonanie
Wszystko dobrze wymieszać rózgą lub mikserem. Odstaw na pół godziny, aby wszystko się dobrze połączyło. Smaż na rozgrzanej patelni pokrytej cieniutką warstwą tłuszczu (można na widelec nabić odrobinę słoninki i przed wylaniem ciasta na powierzchnię patelni, przetrzeć ją).

Pierogi.
Pierogi. Fot. Aleksander Zachuta

Przepis na najlepsze ciasto na pierogi

Składniki na ciasto parzone

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • łyżka oleju

Wykonanie
Wsyp mąkę do miski. Zalej wrzątkiem. Dobrze zamieszaj. Odczekaj 5 minut aż masa przestygnie. Wyrzuć na stolnicę i zagnieć dodając wody tyle, aż ciasto będzie sprężyste i miękkie. Kiedy zacznie odchodzić od ręki dolej odrobinę oleju (łyżkę stołową) i zagnieć, aby było gładkie i sprężyste. Odstaw do lodówki.
W międzyczasie przygotuj owoce - co masz: jabłka, gruszki, śliwki świeże czy mrożone.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość 2-3 mm. Wytnij kółka o średnicy nieco większej niż śliwka czy truskawka. Między dwa płatki ciasta włóż owoc i starannie zagnieć dookoła! Wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj jeszcze kilka chwil od wypłynięcia. Są gotowe zaraz po wyciągnięciu z wody.

Macie pytania? Dzwońcie na „Pogotowie Kulinarne” albo napiszcie pytanie w komentarzu.

Zobacz też co zrobić z czerstwym pieczywem i do czego można wykorzystać chleb: KLIK

Zobacz też, co można zrobić z nadmiarem ugotowanego makaronu i jak zrobić domowy makaron: KLIK

Zobacz też co zrobić z ziemniakami z obiadu i do czego wykorzystać obierki: KLIK

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

FLESZ: Ktoś z sąsiadów może być ofiarą przemocy domowej? Reaguj!

Wideo

Materiał oryginalny:

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3