Przepisy na ciasta. Ciasto kruche z kremem budyniowym, agrestem i migdałową kruszonką [PRZEPIS] 30.07.20

opr. Magda Smoleń
Ciasto kruche z kremem budyniowym, agrestem i kruszonką. Zobaczcie przepis.
Ciasto kruche z kremem budyniowym, agrestem i kruszonką. Zobaczcie przepis. Fot. Sylwia Ładyga
Palce lizać! Ciasto kruche z kremem budyniowym, agrestem i migdałową kruszonką zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Zobaczcie przepis!

Przepisem na to rewelacyjne kruche ciasto z budyniem, agrestem i kruszonką podzieliła się nasza Czytelniczka, Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.

Składniki na blachę 22x26 cm
Kruche ciasto

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka
  • cukier puder – 0,5 szklanki
  • masło min. 82% – 220 g
  • żółtko – 4 sztuki

Kruszonka

  • masło – 125 g
  • mąka pszenna – 3/4 szklanki
  • płatki migdałów – 0,5 szklanki
  • mąka migdałowa 1/3 szklanki
  • cukier – 0,5 szklanki

Masa

  • budyń śmietankowy – 2 opakowania 
  • mleko 2% – 600 ml
  • cukier – 3 łyżki
  • agrest – ok. 2-3 szklanki

Wykonanie
KRUSZONKA:
Masło roztapiamy, studzimy, mieszamy z mąką pszenną, mąką migdałową , płatkami migdałów oraz cukrem – miksujemy/wyrabiamy, odstawiamy.

CIASTO:
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy na kruszonkę. Dodajemy żółtka oraz śmietanę, szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chłodzimy.

MASA:
Budynie gotujemy na mleku z cukrem, studzimy.

CAŁOŚĆ:
Na ciasto wylewamy budyń, posypujemy agrestem, przykrywamy kruszonką rozdrobnioną w palcach.
Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (w razie potrzeby dopiekamy ok. 10 minut).
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Zakaz przerywania ciąży ze względu na wady płodu. Fala protestów

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Maja Gardocka
29 lipca, 22:05, Jola:

Dobre ciasto potrzebuje dobrej mąki, ja polecam np lubelle. Jakość składników odgrywa ważną rolę ;-)

Zgadzam się, mąka Lubella jest najlepsza do ciast.

J
Jola

Dobre ciasto potrzebuje dobrej mąki, ja polecam np lubelle. Jakość składników odgrywa ważną rolę ;-)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3