Sycący krem z pieczonego buraka może być również dietetyczną alternatywą dla kuszących, kalorycznych potraw, których w święta zwykle nie brakuje. Wówczas, zamiast mascarpone, można użyć jogurtu naturalnego i dużo zieleniny, zwłaszcza delikatnej i aromatycznej kolendry - mówi Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie przysmaki.
Składniki
- 6 średnich buraków
- 1-2 ziemniaki
- korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- cebula
- 1/2 pora
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki stołowe serka mascarpone
- świeża kolendra
- koperek lub natka pietruszki
- 1-2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, chili
- 2-3 łyżki prażonych płatków migdałów
Wykonanie
Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości i wynosi od 40 do 60 minut. Pozostałe warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać ok. 1,5 l wrzątku i ugotować bulion warzywny. Doprawić solą i pieprzem. Upieczone i przestudzone buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do ugotowanego bulionu. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodać oliwę i serek mascarpone. W razie potrzeby, całość rozcieńczyć wrzątkiem i doprawić dodatkowo solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Na koniec ostrożnie podgrzać, aby krem nie stracił koloru.
Podawać w miseczkach gorący, posypany prażonymi płatkami migdałów i posiekaną zieleniną. Krem z pieczonego buraka świetnie się komponuje smakowo ze świeżą kolendrą lub koperkiem. W wersji mniej dietetycznej dobrze smakuje również z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami ziołowymi, na przykład czosnkowo-tymiankowymi.
Serek mascarpone można również zastąpić śmietanką 30 proc., serkiem feta lub jogurtem naturalnym.

Kobieta
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:Świąteczne, proste ciastka z jabłkami
Źródło: Agencja TVN