Tradycyjne sposoby na gotowanie wielkanocnych jaj. Jak gotować jajka? Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa [PORADNIK]

mad
Jak gotować jajka, żeby skorupki nie pękały? Co zrobić, żeby żółtka nie miały sinej obwódki? Dlaczego nie należy gotować jajek na twardo powyżej 10 minut? Poczytajcie... fot. pixabay
Jak gotować jajka, żeby skorupki nie pękały? Co zrobić, żeby żółtka nie miały sinej obwódki? Dlaczego nie należy gotować jajek na twardo powyżej 10 minut? Miedzy innymi na te pytania odpowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni, pomysłodawca „Pogotowia Kulinarnego”, akcji Małopolskiego Ambasadora Smaku.

Jak już informowaliśmy, w Krakowie ruszyła akcja małopolskich kucharzy „Pogotowie kulinarne”. Jeżeli nie wiecie, co zrobić z zapasami jedzenia, jak nie marnować żywności w czasach epidemii koronawirusa – można zadzwonić pod numer telefonu 782 340 531 i uzyskać bezpłatnie porady profesjonalnych szefów kuchni.

My poprosiliśmy Aleksandra Zachutę pomysłodawcę „Pogotowia kulinarnego” o kilka porad na temat gotowania wielkanocnych jajek.

Aleksander Zachuta.
Aleksander Zachuta.

Jajko na twardo umie ugotować chyba każdy. Są jakieś triki na idealne jajko?
Wielkanocne jajka przede wszystkim nie lubią dużego ognia. Warto gotować je na małym ogniu, a do wody dodać..... drewienko. Jak uczy mądrość ludowa, właściwości drewna sprawiają, że jajka nie pękają podczas gotowania. Ta tradycyjna rada podobno doskonale się sprawdza.

No właśnie. Pęknięta skorupka to zmora...
Jajka pękają również poprzez różnicę temperatur jajek i wody. Aby tego uniknąć nie należy wrzucać  jajka "prosto z lodówki" do wrzątku. Najlepiej wyjąć je wcześniej i trochę odczekać, zanim rozpocznie się gotowanie. Niektórzy radzą też, aby zrobić szpilką małą dziurkę od grubszej strony jajka i dopiero wtedy ugotować.

A jak gotować jajka do malowania, aby skorupka dobrze schodziła?
Według tradycyjnych, babcinych rad należy dosypać sól do wody, w której zamierzamy ugotować jajka.
Wkładając jajka bezpośrednio do wrzątku pamiętajmy, że:

  • po 3 minutach żółtko jajka będzie miękkie, a białko lekko ścięte
  • po 3,5 minutach żółtko będzie zagęszczone, a białko całkowicie się zetnie
  • po 5 minutach żółtko nadal będzie miękkie, a białko mocno ścięte
  • po 6 minutach żółtko mocno zagęszczone, a białko bardzo mocno ścięte
  • powyżej 7 minut jajko będzie ugotowane na twardo

A co zrobić, żeby jajko miało piękny kolor i było smaczne?
Nie zaleca się gotować jajek powyżej 10 minut, ponieważ są one ciężkostrawne, mogą być zrobić się „gumowate”, a żółtko będzie miało siną, nieapetyczną obwódkę.

Tradycyjne sposoby na gotowanie wielkanocnych jaj. Jak gotować jajka?  Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa [PORADNIK]

Macie pytania? Dzwońcie na „Pogotowie Kulinarne” albo napiszcie pytanie w komentarzu.

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Zobacz też, co można zrobić z nadmiarem ugotowanego makaronu i jak zrobić domowy makaron: KLIK

Zobacz też co zrobić z ziemniakami z obiadu i do czego wykorzystać obierki: KLIK

Więcej o całej akcji "Pogotowie kulinarne" przeczytacie TU

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Bikini z maseczką, plażowy hit tego lata?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3