Wielkanoc 2021. Nietypowe potrawy z jajkami w roli głównej na świąteczny stół [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na dania z jajkami w roli głównej! fot. pixabay
Wielkanoc 2021. Szukacie pomysłu na dania z jajami w roli głównej? Zobaczcie nasze propozycje na nietypowe dania z jajkiem.

Jaja po benedyktyńsku, pasta jajeczna, kotlety z jajek, jaskółcze gniazda… to tylko niektóre propozycje na dania z jajek na świąteczny stół! Zobaczcie przepisy!

Pasta jajeczna.
Pasta jajeczna. Fot. Paweł Epler

Pasta jajeczna [PRZEPIS]

Składniki

  • 400 g białego sera półtłustego
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • dwa pęczki szczypiorku
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1/2 pęczka koperku
  • pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
  • sól, pieprz

Wykonanie
Ser rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego sera dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę razem z cebulkami. Jajka zetrzeć w całości na grubych oczkach tarki i dodać do sera. Dołożyć ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest „za suche”, dodać śmietanę.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym .
Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym . Fot. archiwum

Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 bagietka pszenna
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • masło
  • 2 jajka
  • serek topiony kremowy (np. MSM Mońki)
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy

Wykonanie
Bagietkę rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni.
Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę, oraz sól i pieprz do smaku.
Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienka warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna.
Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka. Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty.
Wykonać tę sama czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na tosty z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Kotlety z jajek.
Kotlety z jajek. Fot.123RF

Kotlety z jajek [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 mała bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • cebula
  • zielenina
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie
Bułkę zamoczyć w mleku, cebulę podsmażyć na tłuszczu. Ugotowane jaja zemleć w maszynce z bułką i podsmażoną cebulą, dodać surowe jajko, sól, pieprz oraz zieleniną i wymieszać. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie

Jaskółcze gniazda, czyli jajka zapieczone w mięsie mielonym.
Jaskółcze gniazda, czyli jajka zapieczone w mięsie mielonym. Fot. KGW z Białki

Jaskółcze gniazda, czyli jajka zapieczone w mięsie mielonym [PRZEPIS]

Składniki

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 30 dag mięsa wołowego bez kości
  • 1 bułka pszenna
  • mleko do namoczenia bułki
  • jajko
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 dag cebuli
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego – do smaku

Wykonanie
Cebulę obrać umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć.
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć, zmielić razem z mięsem i cebulą, dodać jajko i przyprawy do smaku, dobrze wyrobić. Przygotowaną masę wyporcjować, obłożyć nią ugotowane, obrane ze skorupek jajka, następnie obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu.
Taką masę mięsną można też upiec w foremce w piekarniku. Nałożyć połowę masy, ułożyć jajka i resztę masy mięsnej.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami.
Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami. Fot. archiwum

Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami [PRZEPIS]

Składniki

  • 10 jajek
  • 100 g chrupiącej sałatki Bakalland
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 korniszonów
  • 100 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • majonez

Wykonanie
Jajka ugotować i ostudzić przed obraniem. Obrane jajka pokroić na połówki i delikatnie wyjąć z nich żółtka. Na patelni podsmażyć pieczarki z posiekanymi gałązkami tymianku, w trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem. Następnie korniszony, pokroić w drobną kostkę i dodać do wystudzonych pieczarek.
Do wszystkich składników dodać chrupiącą sałatkę i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowym farszem wyłożyć jajka. W osobnym naczyniu ugnieść żółtka z łyżką majonezu na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa dekoracyjnego, wycisnąć żółtka na jajka.
Całość ozdobić gałązkami tymianku i posypać pieprzem do smaku.

Boom na operacje plastyczne

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie