Gotowanie to moja pasja. Lubię moimi daniami sprawiać radość innym, bo niezastąpiony jest uśmiech na twarzy osoby obdarowanej - mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.
Składniki na ciasto
- 25 dag mąki
- 8 dag margaryny
- jajko
- żółtko
- 3 dag drożdży
- 1,5 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Składniki na masę makową
- 20 dag maku
- jajko
- 5 dag margaryny
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru kryształu
- 5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
- kilka kropli olejku migdałowego
Wykonanie
Masa makowa. Mak zaparzyć we wrzątku. Zemleć dwa razy. Do maku dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masę doprawić do smaku olejkiem migdałowym.
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować, tworząc kwadrat o boku 40 cm. Na cieście rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon. Boki zlepić. Struclę zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blaszce. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie piec 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polać lukrem lub polewą czekoladową.
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:Świąteczne, proste ciastka z jabłkami
Źródło: Agencja TVN
