https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dania wigilijne. Pierogi z suską sechlońską i orzechami [PRZEPIS]

Ulla Pałka
Przepis na pierogi z suską sechlońską i orzechami.

Kuchnia na Wzgórzu, blog, który prowadzi Ulla Pałka, to rodzaj kulinarnego pamiętnika. Ulla poleca na pierogi z suską sechlońską.

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki wrzątku

Składniki na farsz

  • 1/2 kg suski sechlońskiej bez pestki
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 10 dag orzechów laskowych
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 0,25 ml miodu lipowego
  • 0, 25 ml ciepłej wody

Składniki na miodową śmietanę

  • śmietana 18 proc.
  • 0,25 ml miodu lipowego

Wykonanie

Śliwki wsypać do miski. Miód rozpuścić w ciepłej wodzie i zalać nim śliwki. Odstawić, najlepiej na całą noc.

Orzechy zemleć i wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem brązowym. Śmietanę wymieszać z miodem.

Śliwki wyciągnąć z wody i nafaszerować orzechami. Rozwałkować ciasto. Zrobić krążki. Na środek dać nadzianą śliwkę, zlepić. Pierogi ugotować w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać od razu, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podawać z miodową śmietaną.

Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony

Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami

Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami

Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem

Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska