Kuchnia na Wzgórzu, blog, który prowadzi Ulla Pałka, to rodzaj kulinarnego pamiętnika. Ulla poleca na pierogi z suską sechlońską.
Składniki na ciasto
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki wrzątku
Składniki na farsz
- 1/2 kg suski sechlońskiej bez pestki
- 20 dag orzechów włoskich
- 10 dag orzechów laskowych
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mielonych goździków
- 2 łyżki cukru brązowego
- 0,25 ml miodu lipowego
- 0, 25 ml ciepłej wody
Składniki na miodową śmietanę
- śmietana 18 proc.
- 0,25 ml miodu lipowego
Wykonanie
Śliwki wsypać do miski. Miód rozpuścić w ciepłej wodzie i zalać nim śliwki. Odstawić, najlepiej na całą noc.
Orzechy zemleć i wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem brązowym. Śmietanę wymieszać z miodem.
Śliwki wyciągnąć z wody i nafaszerować orzechami. Rozwałkować ciasto. Zrobić krążki. Na środek dać nadzianą śliwkę, zlepić. Pierogi ugotować w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać od razu, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podawać z miodową śmietaną.
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:Świąteczne, proste ciastka z jabłkami
Źródło: Agencja TVN
