Bigos to tradycyjne danie, które króluje na świątecznych stołach. Choć jego wykonanie wymaga nieco pracy, mamy pewność, że pyszny i aromatyczny zachwyci wszystkich domowników.
Składniki
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 główki świeżej kapusty pokrojonej w paski (około 1 kg)
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 1 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
- 1/2 kg wołowiny
- 200 g słoniny (najlepiej wędzonej)
- 4 kiełbasy (np. Kiełbasy Bergera)
- 15 wędzonych śliwek (mogą być również suszone)
- 1 szklanka bulionu
- 4 cebule
- 100 g suszonych grzybów
- 2 jabłka winne
- 250 g przecieru pomidorowego
- woda
- przyprawy: sól i pieprz w ziarnach (według uznania), 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego,
- 5 ziaren jałowca, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
- czerwone wytrawne wino (1 szklanka)
Wykonanie
Słoninę i boczek pokroić, wrzucić na patelnię, wysmażyć tłuszcz. Dodać pokrojone w kostkę: wołowinę, wieprzowinę i kiełbasę, a następnie dokładnie obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Wszystko przełożyć do większego garnka i postawić na niewielkim ogniu. Kapustę kiszoną odcisnąć, opłukać zimną wodą, pokroić i wrzucić do garnka. Świeżą kapustę pokroić i również wrzucić do garnka. Dodać wino, bulion i przecier pomidorowy. Nie można zapomnieć o mieszaniu.
Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody na ok. 10 min., aby zmiękły, następnie wraz z tą wodą wlać do bigosu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu. Gotować jeszcze ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę jabłka, całe śliwki i resztę przypraw (sól, paprykę słodką, majeranek) i gotować przez ok. 1 godzinę.
Jeżeli w trakcie przyrządzania bigosu okaże się, że jest zbyt suchy i zaczyna przywierać do dna, należy dodać szklankę wody. Jeżeli bigos pomimo mieszania delikatnie się przypali – to nic złego – nada mu to dodatkowych walorów i przyjemnego, dymnego posmaku. Gotowy bigos schłodzić i włożyć do lodówki lub chłodnego pomieszczenia. Bigos można odgrzewać wielokrotnie i za każdym razem będzie jeszcze lepszy. Nadmiar bigosu można pasteryzować lub zamrozić.
Rada: Pamiętaj – bigos należy często mieszać, aby się zbytnio nie przypalił, a smaki dobrze się przenikały.
Zobacz też:Pomysł na świąteczny obiad: rolada z boczku z grzybami
Zobacz też:Tradycyjne śledzie wigilijne w oleju na świąteczny stół
Zobacz też:TOP 10 przepisów na makowce naszych Czytelników
Zobacz też: Potrawy wigilijne: żur z grzybami i z ziemniakami na Wigilię
Zobacz też:Jak przygotować karpia? 5 pomysłów na dania z karpia.
Zobacz też: Tradycyjna wigilijna kutia z pszenicą, makiem, miodem i orzechami
Zobacz też:Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie na świąteczny stół
Zobacz też:Dania wigilijne: zupa grzybowa wigilijna postna
Zobacz też:Ciasta na Wigilię i święta Bożego Narodzenia: pyszne ciasto "Poezja"
Zobacz też:Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie: sernik dla leniwych
Zobacz też:Ciasta na święta. Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”
Zobacz też:To 12 dań z wieprzowiną i wołowiną naszych Czytelników