Przepis na świąteczny bigos.

Bigos to tradycyjne danie, które króluje na świątecznych stołach. Choć jego wykonanie wymaga nieco pracy, mamy pewność, że pyszny i aromatyczny zachwyci wszystkich domowników.


Składniki

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 główki świeżej kapusty pokrojonej w paski (około 1 kg)
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 1 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
  • 1/2 kg wołowiny
  • 200 g słoniny (najlepiej wędzonej)
  • 4 kiełbasy (np. Kiełbasy Bergera)
  • 15 wędzonych śliwek (mogą być również suszone)
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 cebule
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 jabłka winne
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • woda
  • przyprawy: sól i pieprz w ziarnach (według uznania), 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren jałowca, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
  • czerwone wytrawne wino (1 szklanka)

Wykonanie
Słoninę i boczek pokroić, wrzucić na patelnię, wysmażyć tłuszcz. Dodać pokrojone w  kostkę: wołowinę, wieprzowinę i kiełbasę, a następnie dokładnie obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Wszystko przełożyć do większego garnka i postawić na niewielkim ogniu. Kapustę kiszoną odcisnąć, opłukać zimną wodą, pokroić i wrzucić do garnka. Świeżą kapustę pokroić i również wrzucić do garnka. Dodać wino, bulion i przecier pomidorowy. Nie można zapomnieć o mieszaniu.
Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody na ok. 10 min., aby zmiękły, następnie wraz z tą wodą wlać do bigosu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu. Gotować jeszcze ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę jabłka, całe śliwki i resztę przypraw (sól, paprykę słodką, majeranek) i gotować przez ok. 1 godzinę.
Jeżeli w trakcie przyrządzania bigosu okaże się, że jest zbyt suchy i zaczyna przywierać do dna, należy dodać szklankę wody. Jeżeli bigos pomimo mieszania delikatnie się przypali – to nic złego – nada mu to dodatkowych walorów i przyjemnego, dymnego posmaku. Gotowy bigos schłodzić i włożyć do lodówki lub chłodnego pomieszczenia. Bigos można odgrzewać wielokrotnie i za każdym razem będzie jeszcze lepszy. Nadmiar bigosu można pasteryzować lub zamrozić.
Rada: Pamiętaj – bigos należy często mieszać, aby się zbytnio nie przypalił, a smaki dobrze się przenikały.

Zobacz też: Pomysł na świąteczny obiad: rolada z boczku z grzybami

Zobacz też: Tradycyjne śledzie wigilijne w oleju na świąteczny stół

Zobacz też: TOP 10 przepisów na makowce naszych Czytelników

Zobacz też: Potrawy wigilijne: żur z grzybami i z ziemniakami na Wigilię

Zobacz też: Potrawy wigilijne. Pierogi z makiem, rodzynkami, orzechami, miodem i skórką pomarańczową z dodatkiem koniaku

Zobacz też: Jak przygotować karpia? 5 pomysłów na dania z karpia.

Zobacz też: Tradycyjna wigilijna kutia z pszenicą, makiem, miodem i orzechami

Zobacz też: Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie na świąteczny stół

Zobacz też: Dania wigilijne: zupa grzybowa wigilijna postna

Zobacz też: Ciasta na Wigilię i święta Bożego Narodzenia: pyszne ciasto "Poezja"

Zobacz też: Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie: sernik dla leniwych

Zobacz też: Ciasta na święta. Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”

Zobacz też: To 12 dań z wieprzowiną i wołowiną naszych Czytelników

Zobacz też: Boże Narodzenie. Co jadali nasi pradziadowie. Skąd wzięło się 12 potraw wigilijnych. Symbolika potraw wigilijnych - rozmowa z Krystyną Reinfuss-Janusz z Muzeum Etnograficznego w Krakowie

Źródło: Agencja TVN