Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na tortillę: tortilla z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą

mad
Zobaczcie przepis na pyszną tortillę z dodatkiem komosy ryżowej.
Zobaczcie przepis na pyszną tortillę z dodatkiem komosy ryżowej. 123 rf
Przepis na wegetariańską tortillę z komosą ryżową.

Tortilla to południowoamerykański przysmak. Można go przygotować także w wegetariańskiej odsłonie, czyli z białą quinoą (komosą ryżową), guacamole i pikantną salsą pomidorową! Prozdrowotne właściwości quinoi, zwanej też komosą ryżową już wieki temu cenili mieszkańcy Ameryki Południowej, nazywając ją „świętym zbożem Inków”. Jej delikatny smak w połączeniu z przywodzącą na myśl meksykańskie smaki salsą pomidorową i kremowym guacamole sprawią, że na naszych talerzach zagości nieco egzotyki.

Składniki

  • 8 małych tortilli na taco lub 4 duże na tortille
  • quinoa biała 2x80 g (np. marki Britta)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 mała papryczka chili
  • mały pęczek kolendry lub pietruszki
  • opakowanie rukoli lub innej, dowolnej sałaty
  • ser feta (lub tofu w wersji wegańskiej)
  • garść orzechów ziemnych
  • oliwa
  • sól i pieprz

Wykonanie
Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przed ugotowaniem quinoę należy przepłukać)
Orzechy prażymy na suchej patelni aż się delikatnie zabrazowią i delikatnie siekamy.
Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, szczypiorek na dowolne mniejsze kawałki, pomidory kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno kolendrę i chili. Limonkę kroimy na 4 części.
Z pomidorów, połowy czosnku i chili (opcjonalnie i dowolna ilość) przygotowujemy salsę. Mieszamy wszystkie składniki doprawiamy solą, dodajemy 2 łyżki oliwy i wyciskamy sok z jednej ćwiartki limonki.
Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki.
Z awokado i pozostałego czosnku przygotowujemy guacamole - miąższ z awokado mieszamy z czosnkiem, sokiem z ćwiartki limonki oraz szczypta soli. Widelcem rozgniatamy aż powstanie w miarę jednolita masa.
Ugotowaną quinoe przekładamy na patelnię. Doprawiamy papryką, kuminem, 1 łyżeczką soli, czarnym pieprzem oraz sokiem z ćwiartki limonki. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając.
Na drugiej patelni lub w piekarniku podgrzewamy delikatnie placki tortilli.
Na każdy placek nakładamy gaucamole, quinoę, salsę, a kolejno warzywa, ser oraz orzechy, paprykę, cebulę, szczypiorek, ser, orzechy, na końcu całość skrapiamy sokiem z limonki.
Tortille zawijamy razem ze składnikami. Najlepiej podawać ciepłe.

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska