Tortilla to południowoamerykański przysmak. Można go przygotować także w wegetariańskiej odsłonie, czyli z białą quinoą (komosą ryżową), guacamole i pikantną salsą pomidorową! Prozdrowotne właściwości quinoi, zwanej też komosą ryżową już wieki temu cenili mieszkańcy Ameryki Południowej, nazywając ją „świętym zbożem Inków”. Jej delikatny smak w połączeniu z przywodzącą na myśl meksykańskie smaki salsą pomidorową i kremowym guacamole sprawią, że na naszych talerzach zagości nieco egzotyki.
Składniki
- 8 małych tortilli na taco lub 4 duże na tortille
- quinoa biała 2x80 g (np. marki Britta)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 dojrzały pomidor
- 1 mała papryczka chili
- mały pęczek kolendry lub pietruszki
- opakowanie rukoli lub innej, dowolnej sałaty
- ser feta (lub tofu w wersji wegańskiej)
- garść orzechów ziemnych
- oliwa
- sól i pieprz
Wykonanie
Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przed ugotowaniem quinoę należy przepłukać)
Orzechy prażymy na suchej patelni aż się delikatnie zabrazowią i delikatnie siekamy.
Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, szczypiorek na dowolne mniejsze kawałki, pomidory kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno kolendrę i chili. Limonkę kroimy na 4 części.
Z pomidorów, połowy czosnku i chili (opcjonalnie i dowolna ilość) przygotowujemy salsę. Mieszamy wszystkie składniki doprawiamy solą, dodajemy 2 łyżki oliwy i wyciskamy sok z jednej ćwiartki limonki.
Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki.
Z awokado i pozostałego czosnku przygotowujemy guacamole - miąższ z awokado mieszamy z czosnkiem, sokiem z ćwiartki limonki oraz szczypta soli. Widelcem rozgniatamy aż powstanie w miarę jednolita masa.
Ugotowaną quinoe przekładamy na patelnię. Doprawiamy papryką, kuminem, 1 łyżeczką soli, czarnym pieprzem oraz sokiem z ćwiartki limonki. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając.
Na drugiej patelni lub w piekarniku podgrzewamy delikatnie placki tortilli.
Na każdy placek nakładamy gaucamole, quinoę, salsę, a kolejno warzywa, ser oraz orzechy, paprykę, cebulę, szczypiorek, ser, orzechy, na końcu całość skrapiamy sokiem z limonki.
Tortille zawijamy razem ze składnikami. Najlepiej podawać ciepłe.
Zobacz też:Przekąski. Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami [PRZEPIS]
Zobacz też:Łatwa tortilla pszenno-żytnia z warzywami na patelnię
Zobacz też: Tortilla z kurczakiem, papryką, ogórkiem i sałatą
Zobacz też:Przepisy na smakowe tortille
Zobacz też:Przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem
Zobacz też:Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno [PRZEPISY]
Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe
Zobacz też:Sernik na zimno: przepisy
Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami
Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy
Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN
