Przepis na tortillę: tortilla z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą

madZaktualizowano 
Zobaczcie przepis na pyszną tortillę z dodatkiem komosy ryżowej.
Zobaczcie przepis na pyszną tortillę z dodatkiem komosy ryżowej. 123 rf
Przepis na wegetariańską tortillę z komosą ryżową.

Tortilla to południowoamerykański przysmak. Można go przygotować także w wegetariańskiej odsłonie, czyli z białą quinoą (komosą ryżową), guacamole i pikantną salsą pomidorową! Prozdrowotne właściwości quinoi, zwanej też komosą ryżową już wieki temu cenili mieszkańcy Ameryki Południowej, nazywając ją „świętym zbożem Inków”. Jej delikatny smak w połączeniu z przywodzącą na myśl meksykańskie smaki salsą pomidorową i kremowym guacamole sprawią, że na naszych talerzach zagości nieco egzotyki.

Składniki

  • 8 małych tortilli na taco lub 4 duże na tortille
  • quinoa biała 2x80 g (np. marki Britta)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 mała papryczka chili
  • mały pęczek kolendry lub pietruszki
  • opakowanie rukoli lub innej, dowolnej sałaty
  • ser feta (lub tofu w wersji wegańskiej)
  • garść orzechów ziemnych
  • oliwa
  • sól i pieprz

Wykonanie
Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przed ugotowaniem quinoę należy przepłukać)
Orzechy prażymy na suchej patelni aż się delikatnie zabrazowią i delikatnie siekamy.
Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, szczypiorek na dowolne mniejsze kawałki, pomidory kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno kolendrę i chili. Limonkę kroimy na 4 części.
Z pomidorów, połowy czosnku i chili (opcjonalnie i dowolna ilość) przygotowujemy salsę. Mieszamy wszystkie składniki doprawiamy solą, dodajemy 2 łyżki oliwy i wyciskamy sok z jednej ćwiartki limonki.
Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki.
Z awokado i pozostałego czosnku przygotowujemy guacamole - miąższ z awokado mieszamy z czosnkiem, sokiem z ćwiartki limonki oraz szczypta soli. Widelcem rozgniatamy aż powstanie w miarę jednolita masa.
Ugotowaną quinoe przekładamy na patelnię. Doprawiamy papryką, kuminem, 1 łyżeczką soli, czarnym pieprzem oraz sokiem z ćwiartki limonki. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając.
Na drugiej patelni lub w piekarniku podgrzewamy delikatnie placki tortilli.
Na każdy placek nakładamy gaucamole, quinoę, salsę, a kolejno warzywa, ser oraz orzechy, paprykę, cebulę, szczypiorek, ser, orzechy, na końcu całość skrapiamy sokiem z limonki.
Tortille zawijamy razem ze składnikami. Najlepiej podawać ciepłe.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na tortillę: tortilla z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą - Gazeta Krakowska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3