Rodzice chcą, by ich dzieci były pełne energii oraz cieszyły się dobrym zdrowiem, także w przyszłości. Dlatego uczą, przekonują i próbują wyrobić u najmłodszych prawidłowe nawyki związane ze zdrowym stylem życia, w tym właściwym sposobem odżywiania. Oto 5 sposobów na to, by ta nauka była zarówno przyjemna, jak i skuteczna.
1. Precz z nudą
Dzieci nie lubią nudy. Ich organizm też nie. Do prawidłowego wzrostu i rozwoju potrzebuje on bowiem różnorodnych składników odżywczych, pochodzących z różnych produktów.
Warto więc zadbać, by na talerzach najmłodszych nie było monotonii. Podstawą zbilansowanej diety są warzywa i owoce – produkty najbogatsze w witaminy i składniki mineralne. Należy ich jeść minimum 400 g dziennie, w 5 porcjach, z czego jedną może stanowić szklanka lub kartonik (ok. 150-200 ml) soku. Tu też postawmy na różnorodność – kolorów, kształtów i form podania: świeże z jogurtem w ulubionej miseczce, pokrojone na kawałki, suszone jako drobna przekąska, albo w postaci musów czy soków na przykład w czasie pikniku pod chmurką lub wycieczki. Możliwości jest wiele!
2. Być jak mama i tata
Jak pokazują wyniki badania, 97 proc. matek twierdzi, że rozmawia z dzieckiem na temat zdrowego żywienia, ale tylko 58 proc. z nich daje dziecku przykład samej zdrowo się odżywiając.
Tymczasem dzieci uczą się naśladując zachowania dorosłych. Teoretycznie rodzice to wiedzą. Ale teoria nie zawsze ma przełożenie na praktykę.
– Dorośli powinni przyjrzeć się najpierw swoim nawykom żywieniowym i zastanowić się, czy to, co mówią do dziecka, czego uczą, ma odzwierciedlenie w ich zachowaniu – wyjaśnia prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. I dodaje – Jeśli dziecko słyszy od rodzica, że należy jeść dużo warzyw i owoców, a jednocześnie obserwuje ich brak na jego talerzu, to samo z siebie raczej nie wyrobi własnych, prawidłowych nawyków żywieniowych. Bardzo ważny jest zatem spójny przekaz – połączenie teorii z praktyką. Edukację w tym zakresie należy rozpocząć jak najwcześniej, bowiem kształtowanie prawidłowych postaw jest łatwiejsze niż późniejsze ich korygowanie.
3. Rodzinne posiłki
Wiele najmilszych wspomnień z dzieciństwa wiąże się ze wspólnymi posiłkami. Zadbajmy, by miały je także nasze dzieci. Rodzinne chwile przy stole to także sposób na wprowadzenie właściwych nawyków żywieniowych w praktyce i zadbania, by w posiłkach najmłodszych znalazły się wartościowe produkty.
Zjedzone razem śniadanie da im także moc pozytywnej energii na cały dzień, a wspólny obiad stanie się okazją do rozmowy i poświęcenia sobie nawzajem uwagi. W ten sposób zwiększamy szansę na to, że również dziecko – gdy dorośnie, zadba o miłe wspomnienia i właściwe nawyki swoich pociech.
4. Aktywność fizyczna
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej już w swojej nazwie wskazuje na znaczenie ruchu w życiu człowieka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) zalecają w przypadku dzieci przynajmniej godzinę aktywności fizycznej dziennie, przy czym jednorazowo powinno być to minimum 10 minut. Ma to bowiem znaczenie dla ich zdrowia i prawidłowego rozwoju całego organizmu.
Ruch i właściwe odżywianie często idą w parze, ponieważ osoby aktywne zwykle zwracają większą uwagę na to, co znajdzie się na ich talerzu. Dlatego ruch to również jeden ze sposobów na wyrobienie u dziecka właściwych nawyków żywieniowych. Nie zapominajmy oczywiście o dawaniu dobrego przykładu. Rodzinne, aktywne spędzanie czasu to także kolejne, cenne chwile z naszą pociechą.
5. Współpraca nauczycieli i rodziców
Dobrze, aby w edukację żywieniową zaangażowali się także nauczyciele, którzy – zwłaszcza na początkowych etapach nauki - są dla dzieci niezwykle istotnym autorytetem. W ten sposób najmłodsi otrzymają jeszcze bardziej spójny przekaz, o którego roli wspominał ekspert. Kluczem do sukcesu są jednak merytoryczne zajęcia, przeprowadzone w atrakcyjnej dla dzieci formie oraz udział w programach edukacyjnych.
Zobacz też:
Drugie śniadanie to nie tylko kanapka z serem. Można inaczejZobacz też: Pomysły na zdrowe drugie śniadanie dla uczniów
Zobacz też: Jesienna sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też:Kiszona czerwona kapusta Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Domowy chleb razowy bez zakwasu Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Domowy pieczony karczek lub szynka ze słoika
Zobacz też:Zupa dyniowa z kiełbasą Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Trzy pomysły na kremowe, rozgrzewające zupy z Francji, Czech i Danii
Zobacz też:Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień
Zobacz też: Schab po bałkańsku z warzywami
Zobacz też:Panzanella, czyli toskańska sałatka z dojrzałych pomidorów i chleba
Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?
Zobacz też:Kolumbijskie smaki w twojej kuchni – arepa i empandas
Zobacz też:Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN